unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kina nobbade handelsmöte med Sverige

Om Kina gör allvar av sitt nya handelshot mot Sverige står mycket på spel.
Men på utrikesdepartementet i Stockholm vet man ännu inte vad hotet innebär konkret.
Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou hotar nu med begränsat handelsutbyte med Sverige. Arkivbild.
Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou hotar nu med begränsat handelsutbyte med Sverige. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

– Vi måste ta reda på vad det innebär innan jag kan riktigt svara på hur vi då reagerar och vad vi ska svara på det. Men jag hoppas att vi ska klara ut det senast i början på nästa vecka, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Hot om begränsat samarbete

Enligt utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) undersöker regeringen för närvarande, via kanaler i Peking, vad som ligger bakom den kinesiska ambassadören Gui Congyous uttalande till tidningen Göteborgs-Posten i torsdags. Men än så länge har det inte kommit några officiella signaler därifrån.

– Vi kommer inte bara att införa begränsningar inom kulturområdet, utan kommer även att begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi och handel, sade Gui Congyou till tidningen.

TT har sökt ambassadören för att be honom utveckla. I ett skriftligt meddelande på fredagskvällen svarar Kinas ambassad: "I det här ärendet har vi inga ytterligare kommentarer."

Bakgrunden till ambassadörens missnöje är de kinesiska protesterna mot att kulturminister Amanda Lind deltog då PEN:s Tucholskypris delades ut till den i Kina fängslade svenskkinesiske bokförläggaren Gui Minhai.

Ställde in ministermöte

Efter att det blivit känt att Lind skulle dela ut priset ställde Kina in ett möte på ministernivå som skulle ha ägt rum i Stockholm den 10 december, rapporterar GP.

"I mitten av november meddelade Kina att den vice handelsminister som skulle ha lett Kinas delegation var tvungen att skjuta upp sin resa till Sverige och Finland, där han skulle ha lett Kinas delegation i motsvarande möte med Finland", uppger UD i ett mejl till tidningen.

Svensk export till Kina ökar stadigt och kinesiska investeringar i Sverige har de senaste dryga tio åren landat på över 60 miljarder kronor. Och båda ministrarna på UD betonar hur viktigt det är för Sverige att ha en bra handelsrelation med Kina.

– Det är viktigt för Sverige, det är stor tillväxt och handlar om massor av jobb. Jag hoppas att vi ska kunna fortsätta med det, säger Ann Linde.

Stöd från EU

Anna Hallberg säger till TT att hon hoppas att Sverige kan göra både och – både stå upp för viktiga värderingar och samtidigt ha en god handelsrelation med Kina. Och hon ser det inte som aktuellt att Sveriges regering skulle be om ursäkt för Linds medverkan i den omstridda prisutdelningen.

Hon upplever stödet från EU i frågan som utbrett, bland annat sedan Frankrikes president Emmanuel Macron uttalat sitt stöd till Sverige.

– Vi har ett väldigt starkt stöd i den frågan och vi är själva helt övertygade om att det inte finns någon annan väg att gå än de beslut vi har tagit, just när det gäller mänskliga rättigheter generellt och specifikt när det gäller den senaste tidens frågor, säger Hallberg.

Tydlig eskalering

Enligt Björn Jerdén, som leder Utrikespolitiska institutets Asienprogram, är det senaste uttalandet från ambassadör Gui Conyou en tydlig eskalering av konflikten.

– Kultur är en sak, ekonomi en helt annan. Att ambassadören säger det här helt öppet är en tydlig signal, säger han till Svenska Dagbladet.

Enligt Ann Linde finns inga planer på att skicka hem Kinas ambassadör.

– Det är inte rätt väg att gå, det är bra att ha så mycket kontakter som möjligt och vara väldigt tydlig med vad man tycker, även när man har kritik. Att inte ha någon att tala med är dåligt, säger Linde.

Hon säger att det är väldigt viktigt att små länder står upp för principer om demokrati och yttrandefrihet när stora länder framför hot.

– Och det är vad vi har gjort.

Läs mer

Fröberg om mystiska skadan: ”Utgår från att det inte är så illa”

IKO-stjärnan Palmberg skadad

Fröberg om mystiska skadan: ”Utgår från att det inte är så illa”

IKO väntar fortfarande på besked om hur allvarlig skadan är.

Trafikverket avslöjade fuskare på teoriprover: ”En allvarlig trafiksäkerhetsfråga”

Oskarshamn

Trafikverket avslöjade fuskare på teoriprover: ”En allvarlig trafiksäkerhetsfråga”

Sedan 1 mars begår fuskande körkortselever lagbrott.

Elitdomare i fotboll häktad – misstänks för mångmiljonbluff

Småland

Elitdomare i fotboll häktad – misstänks för mångmiljonbluff

Misstänks vara en av huvudmännen i ett jättelikt momsbedrägeri.

Kalmar

Kalmar: Person påkörd – förd till sjukhus

Olyckan ska ha inträffat strax före klockan 06.30.

TV: "Vi ser inga tecken på ökning i Kalmar län”

Coronautbrottet i länet

TV: "Vi ser inga tecken på ökning i Kalmar län”

Se regionens pressträff om covid-19-läget i länet.

Repris: Så var matchen mellan Kalmar FF – Varbergs Bois

Liverapportering

Repris: Så var matchen mellan Kalmar FF – Varbergs Bois

Sporten direktrapporterar från matchen.