Annons

Kina stoppar ytterligare svensk film

Film • Publicerad 27 november 2019
Nisti Stêrk, regissör och manusförfattare till filmen ”Blott Sverige svenska komedienner har”. Arkivbild.
Nisti Stêrk, regissör och manusförfattare till filmen ”Blott Sverige svenska komedienner har”. Arkivbild.Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Kina har stoppat ytterligare en svensk film. Den här gången är det filmen ”Blott Sverige svenska komedienner har” som inte får visas på de kinesiska filmdukarna, rapporterar Expressen.

Filmens regissör och manusförfattare Nisti Stêrk har varit i Kina för att visa filmen på bland annat en filmfestival, men flera av de planerade visningarna ställdes in.

Annons

– Jag fick veta att det var på grund av relationerna mellan Kina och Sverige efter det som hände med kulturministerns prisutdelning, säger hon till Expressen.

När den svenska kulturministern Amanda Lind delade ut Tucholskypriset till den fängslade svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai tidigare i november hotade den kinesiska ambassadören i Sverige med att det skulle få "konsekvenser".

Nisti Stêrk säger till Expressen att ägarna till ett kulturhus som visade hennes film blivit intagna på förhör och utskällda av de kinesiska myndigheterna.

Dokumentären ""Cold case Hammarskjöld" har också stoppats från att visas i Kina. Skälet ska vara att den är delvis svenskproducerad.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons