Annons

Kina protesterar mot gripande av Huawei-chef

Kina protesterar mot att en av Huaweis högsta chefer, på USA:s begäran, har gripits i Kanada. USA har flera utredningar i gång där företaget misstänks vara ett säkerhetshot.
USA/Kanada/Kina • Publicerad 6 december 2018
Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein

Kina har framfört protester till såväl Kanada som USA, och "manat dem att omedelbart korrigera denna missgärning och återupprätta fröken Meng Wanzhous frihet", heter det i en kommuniké från Kinas ambassad i Ottawa.

Meng Wanzhou är finanschef, CFO, på det stora kinesiska it-bolaget, och även dotter till företagets grundare Ren Zhengfei. Hon greps i Vancouver den 1 december, meddelar Kanadas justitiedepartement, som tillägger att en första domstolsförhandling om hennes fall ska hållas på fredagen.

Annons

Huawei är ett av flera kinesiska företag som anklagas för att bryta mot USA:s sanktioner mot Iran och Nordkorea. Amerikanska medier har också rapporterat om utredningar där Huawei ses som ett säkerhetshot i allmänhet, och att i synnerhet myndigheter inte ska använda sig att dess utrustning.

I praktiken innebär det i stort sett bannlysning från den stora USA-marknaden. Trots det har Huawei, räknat i sålda enheter, gått om Apple som världens näst största mobilmärke, efter Samsung.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons