Taiwan: Över 70 kinesiska jaktplan runt ön
Antalet kinesiska örlogsfartyg och stridsflygplan som uppges ha korsat den så kallade mittlinjen i Taiwansundet stiger alltjämt, enligt Taipei.
På eftermiddagen, taiwanesisk tid, har nio kinesiska örlogsfartyg och 71 stridsflygplan upptäckts runt ön, uppger försvarsdepartementet i Taipei. 45 av dem ska ha korsat sundets mitt.
Kinas mål uppges vara att öva på stridsberedskap.
"Insatsstyrkan kommer simultant att organisera patrullering och avancemang runt Taiwan, ringa in ön och bilda en avskräckande positionering", rapporterar statliga kinesiska CCTV.
Fortsatt samarbete med USA
Enligt Shi Yi, talesperson för den kinesiska militären, är övningen en skarp varning till de "separatistiska krafter som eftersträvar Taiwans självständighet" och även till "externa krafter och deras provocerande aktiviteter". Flottan uppges även hålla skarpa skytteövningar i bukten Luoyuan under lördagen.
Taiwans president Tsai Ing-Wen svarar på beskedet med att uppge att den självstyrande ön kommer att fortsätta samarbeta med "USA och andra likasinnade länder för att gemensamt försvara frihet och demokrati".
– De senaste åren har vi stått inför fortsatt auktoritär expansionism, säger presidenten med hänvisning till hotet från Kina.
USA-besök svepskäl
Tidigare i veckan träffade Tsai Ing-Wen USA:s representanthus talman Kevin McCarthy i Los Angeles. Mötet har retat upp Kina, som ser Taiwan som en del av Fastlandskina och uppfattar all kommunikation mellan USA och Taiwan som en provokation.
Försvarsdepartementet i Taipei uppger att Kinas militärövning hotar stabiliteten i regionen.
Enligt ett uttalande använder Kina "president Tsais besök i USA som en ursäkt för att genomföra militärövningar som allvarligt hotar freden, stabiliteten och säkerheten i regionen".
Fakta: Taiwan
Efter att Mao Zedongs kommunister vann det kinesiska inbördeskriget 1949 flydde förlorarsidan, nationalistpartiet KMT, till Taiwan tillsammans med två miljoner fastlandskineser.
Där upprättade nationalisterna Republiken Kina medan kommunisterna utropade Folkrepubliken Kina på fastlandet. KMT:s ledare, general Chiang Kai-Shek, styrde landet auktoritärt, utan fria val och fri press.
1987 upphörde de militärlagar som gällt på Taiwan och ett flerpartisystem infördes.
Taiwan har i dag 23,5 miljoner invånare och är en demokrati med yttrandefrihet och fria val.
Öriket har en välfungerande ekonomi och är världsledande tillverkare av högteknologiska produkter.
Taiwan fungerar som en självständig stat, men erkänns endast av ett fåtal länder.
Källa: Landguiden/UI