Annons

Kina inviger jättebro

Efter nästan tio år är den klar – världens längsta bro över vatten.
Kina • Publicerad 23 oktober 2018
Med sina 55 kilometer kopplar den nya bron samman Hongkong, Macau och Kina.
Med sina 55 kilometer kopplar den nya bron samman Hongkong, Macau och Kina.Foto: Kin Cheung

Med sina 55 kilometer slingrar den sig fram både över och under vattenytan, och kopplar samman Hongkong, Macau och Kina. På tisdagen invigs den av president Xi Jinping och dagen efter blir det grönt ljus för trafikanter att ta sig från den ena sidan, till den andra.

Bygget av den långa bron tog fart 2009 och har sedan dess kantats av förseningar, budgetövergångar, korruptionsskandaler och död bland byggarbetare.

Annons

För vissa är bron ett praktverk, som är bra för affärer och minskar restiden. Men kritiker ser snarare det påkostade bygget som ännu ett politiskt drag från Pekings sida för att stärka sin kontroll över den semiautonoma staden Hongkong.

För bara några veckor sedan invigdes även höghastighetståg – ytterligare ett stort infrastrukturprojekt som kopplar samman Hongkong och Kina.

Som jämförelse är Öresundsbron 7,8 kilometer lång och Ölandsbron 6 kilometer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons