Annons

Virusdrabbat Kina på väg att starta upp igen

En del anställda har börjat återvända till kontor, butiker och fabriker i Kina.
Men det gäller inte alla delar av landet, som i princip har lamslagits av det nya dödliga coronaviruset. En del har fortfarande stängt och många uppmanas att jobba hemifrån.
Ekonomi • Publicerad 10 februari 2020
Volvo Cars har börjat starta verksamheten i vissa anläggningar i Kina igen, sedan myndigheterna lättat på de restriktioner som infördes på grund av det nya coronaviruset. Arkivbild.
Volvo Cars har börjat starta verksamheten i vissa anläggningar i Kina igen, sedan myndigheterna lättat på de restriktioner som infördes på grund av det nya coronaviruset. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kinesiska Foxconn, som tillverkar Iphonetelefoner, har fortfarande inte öppnat sina fabriker efter det kinesiska nyåret till följd av det nya coronavirusets spridning. Arkivbild
Kinesiska Foxconn, som tillverkar Iphonetelefoner, har fortfarande inte öppnat sina fabriker efter det kinesiska nyåret till följd av det nya coronavirusets spridning. ArkivbildFoto: Kin Cheung AP/TT

De ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset är fortfarande svåra att överblicka. Men att det slår mot Kinas tillväxt och därmed den globala tillväxten och efterfrågan räknar de flesta med.

Har lättat på restriktioner

Oron för effekterna av viruset har raderat ut stora börsvärden. Det gäller inte minst på Shanghaibörsen, som rasade med nästan 8 procent – den största nedgången på fyra år – när den öppnade efter ett förlängt nyårsuppehåll förra veckan. Sedan årsskiftet ligger Shanghaibörsen därmed på minus 6 procent.

Annons

Samtidigt har de första stegen mot en mer vardagslik situation börjat tas i delar av Kina. Myndigheterna har lättat på reserestriktioner och har gett många industriföretag som tvingats hålla stängt för att begränsa smittspridningen tillstånd att öppna igen.

Men i Hubeiprovinsen, där coronaviruset härjat som värst, är upp till 59 miljoner människor fortfarande i karantän – avskärmade från omvärlden och resten av Kina för att begränsa smittspridningen.

Iphone-fabriken stängd

Kinas största arbetsgivare Foxconn, som bland annat tillverkar Iphone för Apple, väntar samtidigt fortfarande på klartecken för att få återuppta produktionen på sina anläggningar i Shenzhen och Zhengzhou. Andra teknikjättar i Kina, som Tencent och Alibaba, har uppmanat alla anställda som har möjlighet att fortsätta jobba hemifrån.

För stora svenska företag med verksamhet i Kina är det också en bit kvar tills alla arbetsplatser kan bemannas som vanligt.

Telekomtillverkaren Ericsson, med 11 000 anställda i Kina, uppger att man följer rekommendationer från myndigheter och Världshälsoorganisationen WHO.

Enligt Mikaela Idermark på Ericssons pressavdelning siktar telekomtillverkaren på att öppna kontor och återstarta anläggningarna i Nanjing under veckan. Åtgärder för att skydda personalen kommer dock att behållas och en stor andel av personalen fortsätter att arbeta på distans.

Se över produktionsplan

"Produktionsstoppet vi haft som en följd av det kinesiska nyåret i vår fabrik i Nanjing har inte haft någon betydande påverkan på vår leveranskapacitet", skriver Idermark i ett mejl till TT.

Klädjätten Hennes & Mauritz, som har 520 butiker i Kina, är också försiktiga inledningsvis.

"Vi håller för närvarande 334 butiker stängda, men planerar att eventuellt öppna ett antal av dessa under kommande veckor", skriver H&M:s presskontakt Ulrika Isaksson i ett mejl till TT.

Företaget köper in 20–30 procent av sina kläder från underleverantörer i Kina, där många textilfabriker fortfarande har stängt till följd av virusutbrottet.

Annons

"Om viruset fortsätter att spridas kommer vi behöva se över planeringen av vår produktion. Om så blir fallet kommer det ske i enlighet med våra ansvarstagande inköpsrutiner och på ett sätt som även tar hänsyn till våra leverantörer", skriver Ulrika Isaksson.

H&M, som än så länge inte fått någon rapport om att medarbetare smittats, har även stoppat alla affärsresor till Kina och inom landet.

Vissa Volvo-anläggningar stängda

Samtidigt meddelar biltillverkaren Volvo Cars att delar av verksamheten i Kina återstartats på måndagen, enligt plan. Men en del anläggningar är fortfarande stängda, i linje med rekommendationer från myndigheter i Kina.

"Vi fortsätter givetvis att följa utvecklingen noga, då det kommer att ha en inverkan på första kvartalets resultat. Men som det ser ut nu, så kommer vi att kunna kompensera för detta under resten av året", skriver Volvo Cars presschef Christina Zander i ett mejl till TT.

"Vi har fortfarande inga rapporter om att någon i personalen skulle ha smittats av viruset", tillägger hon.

Styr upp leverantörskedjan

Kullagertillverkaren SKF har också haft produktionsstopp i flera veckor till följd av det kinesiska nyåret och därefter coronaviruset.

"Läget är att med några få undantag så har alla fabriker öppnat. Vi har som du vet tolv fabriker och cirka 6 000 medarbetare. Vissa kontor håller fortsatt stängt, då man har möjlighet att jobba hemifrån i stället", skriver SKF:s presschef Theo Kjellberg i ett mejl till TT.

"Just nu är vi främst glada att medarbetarna hittills klarat sig utan infektion och fokuserar på att styra upp både leverantörskedjan samt transporter", tillägger han.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons