Killar har svårare än tjejer att acceptera homosexuella

Nyheter • Publicerad 14 maj 2003

HOMOFOBI? Att killar är rädda för de som är homosexuella det vet ju alla, eller? Vi frågade gaystudenternas ordförande Fredrik Johansson vad han tycker om de tankar som snurrar i mången killes huvud. Och kanske, bara kanske, sitter han själv inne med en liten fördom.

- Visst är det så att killar rent generellt har en sämre attityd gentemot homosexuella, den så kallade bögskräcken, säger Fredrik Johansson som ogärna generaliserar i vanliga fall.

- Det här är ju komplicerade grejer att prata om eftersom det är så individuellt, säger Fredrik Johansson.

Tjejer som skriker bögjävel på stan hör inte till vanligheterna berättar Fredrik och vet inte riktigt vad det beror på.

- Man kan bara gissa, men killar har en annan jargong och det är inte mycket att göra åt det.

Precis som i alla andra situationer som kan uppstå i livet har inarbetade könsroller stor betydelse för hur människor beter sig.

- För killar börjar det redan i skolan, i omklädningsrummet efter gympan, med kommentarer och avståndstagande från allt vad homosexualitet vill säga.

På krogarnas killtoa kan man höra både det ena och andra, och det är inte alltid man vet om att det är nedlåtande kommentarer som någon kan ta illa upp av.

- Det har man ju hört ett par gånger att killar säger till varandra: Äh, sug min..., och det är ju ett så kallat bögskämt även om man inte tänker på det, säger Fredrik.

Enligt Fredrik botar man fördomar med kunskap och det måste till mer resurser för att informationen ska nå ut till skolor och ungdomar.

- För att komma åt problemen gäller det att få tag i dem i skolan, där man har en plattform så att säga, säger Fredrik.

De fördomar som når Fredrik finns i alla former, allt från killen på kåren som säger "bög" till kurslitteratur. Det finns bland annat i undervisningsunderlaget på vissa av landets högskolor, där det i en sociologibok finns jämförelser mellan homosexualitet och pedofili.

Fredrik vill vara noga med att understryka det faktum att hans roll som ordförande och därmed offentlig person gör honom mer utsatt än han skulle vara som en "vanlig" bög.

- Jag vill inte skrämmas, min roll är lite speciell, så är det bara, säger Fredrik.

Fredrik Johansson är måhända en upplyst person med starka uppfattningar och ett hyggligt sunt förnuft, men tro det eller ej, han har också en och annan fördom på lager.

- Som jag har förstått det så raggar heterokillar alldeles för mycket, det har jag hört från tjejer i min omgivning.

Men i sanningens namn, hetero eller homo, vem kan få för mycket av ragg?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.