1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kicki Sehlstedt skriver trovärdigt om kvinnohat

Kicki Sehlstedt ger plats för såväl rättvisepatos och folkbildning som för humor och försök till romantik. Men framför allt är ”Oskuld” en spännande och obehaglig thriller om kvinnohat, tycker Bella Stenberg.
Kicki Sehlstedts ”Oskuld” är den andra fristående boken om kriminologiprofessorn Kajan Berglund och journalisten Aida Svantesson.
Foto: Anna-Lena Ahlström

Oskuld

Thriller
Författare: Kicki Sehlstedt
Förlag: Piratförlaget

Internet är fortfarande en ny värld för många. En plats full av möjligheter för unga som kan finna vänner och trygghet – eller göra karriär som youtubers eller influencers. En ständig källa till förvirring för äldre generationer som inte kan eller vill hänga med. Enligt Kicki Sehlstedt (vilket känns fullständigt trovärdigt) en källa till problem för polisen som inte har kunskap och resurser att hålla sig uppdaterade om och hantera nätet som brottsplats.

En plats där människor kan gömma sig bakom anonymitet lockar ofta fram de sämsta sidorna. En gemenskap kan lika gärna grundas i hat. Sehlstedt, journalist och kriminolog, lyfter fram de mörka sidorna och de är genuint obehagliga. Tyvärr också alldeles för trovärdiga. ”Även om min roman är helt och hållet fiktion, är den tyvärr inspirerad av verkligheten” skriver hon i efterordet.

Den andra fristående boken om kriminologiprofessorn Kajan Berglund och journalisten Aida Svantesson tar sin utgångspunkt i ett halvårsgammalt brott. Den populära youtubern Linn Alvén som försvunnit spårlöst på väg hem efter sin artonårsfest. Kajan blir handfast inblandad i polisutredningen – som för att skapa en annan sorts spänning dessutom leds av hennes exman – och hennes tillfälliga inneboende Aida Svantesson, som borde vara mammaledig, kan inte hålla sig borta från det journalistiska grävandet. Det finns plats för såväl rättvisepatos och folkbildning som för humor och försök till romantik. Men det är också en spännande och obehaglig thriller.

Kajan är en lyxlirare, och även om beskrivningarna av henne ibland upprepas är hon en rättfram och underhållande bekantskap. Som dessutom har sina egna lik i garderoben, på väg att avslöjas.

I samma takt som hatkommentarerna på nätet och våldet i de anonyma forumen för män eskalerar höjs även tempot i berättelsen. Kvinnohat i olika former är grundvalen, och precis som Katarina Wennstam är Sehlstedt påläst och använder också autentiska kommentarer från mansforum på internet. Hon sätter fingret på glidningen och hur så kallat vanliga män inte reagerar på våld och hat.

quote
Den skinande blanka lyckan som visas upp på Instagram kan dölja både det ena och det andra, och Sehlstedt skildrar skickligt den misshandlade kvinnans kval.

Det handlar också om yta och vad som finns bakom. För den skinande blanka lyckan som visas upp på Instagram kan dölja både det ena och det andra, och Sehlstedt skildrar skickligt den misshandlade kvinnans kval.

Det är inte att avslöja för mycket att incels, män som lever i ofrivillig celibat men tycker sig ha rätt till sex och kvinnor, och möts på nätet i sitt kvinnohat, spelar en betydande roll. Självklart förespråkar de också ett samhälle där kvinnan ska lyda (den vite) mannen. Det är svårt att avgöra om just den rösten är rimlig eller inte. Är det verkligen så lätt att radikaliseras? I så fall ligger vi illa till.

Läs mer

Sport

KFF tappar i slutet – det oroar Nanne Bergstrand

”Antingen är vi inte koncentrerade eller är inte alla spelare tillräckligt tränade eller är det en tillfälligheter.”

Torsås

Stufvenäs Gästgifveri gasar sig ur coronakrisen: ”Långt ifrån klar”

Renoverar och bygger ut spaavdelningen i sommar.

Kalmar

X-teams ledare inblandad i ”våldsincident” på anstalt

32-åringen ska ha slagit en medintagen i huvudet på anstalten Salberga.

Tv

Här kan du se Peter och Tova Glyts konsert på Söderport i kväll

Peter och Tova Glyt spelar live – nästan 200 på väntelista.

Kalmar

Ny hastighetsbegränsning vid golfklubben

Lägre hastighet ska öka tryggheten för cyklister och gående i Värsnäsområdet.

Kalmar

Klicktoppen: Gård på landet och flytande villa mest klickade i länet

En gård på landet med vacker omgivning ligger i toppen denna veckan.