Annons

Kenya och USA ska knyta tätare band

USA och Kenya kommer att inleda förhandlingar om ett bilateralt handelsavtal, meddelade Kenyas president Uhuru Kenyatta efter att han på torsdagen träffat den amerikanske kollegan Donald Trump i Vita huset. Men Kenya förbehåller sig rätten att fortsätta handla med Kina.
Handelsavtal • Publicerad 7 februari 2020
Glada miner när Kenyas president Uhuru Kenyatta på torsdagen mötte amerikanske kollegan Donald Trump i Vita huset.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

– Det var väldigt uppenbart att dessa två regeringar är angelägna om snabbt få detta på plats, sade Kenyatta.

Handelsavtalet skulle, om det kommer på plats, bli historiskt som det första att tecknas mellan USA och ett afrikanskt land. Att förhandlingarna inleds just nu handlar om att ett tidigare amerikanskt kongressbeslut som ger länder i subsahariska Afrika särskit förmånliga handelsvillkor löper ut år 2025. Enligt amerikanska uppgifter är handeln mellan USA och Kenya värd omkring en miljard dollar årligen.

Annons

Kenyatta förklarade att Kenya gärna vill attrahera mer amerikanska direktinvesteringar men varnade samtidigt för en situation liknande den under kalla kriget, då afrikanska länder såg sig tvingade att välja mellan USA och Sovjetunionen. I dag skulle det valet stå mellan USA och Kina.

– Länder i väst, och deras motparter i Asien och Mellanöstern, har återgått till att konkurrera i Afrika, sade Kenyatta

Kina har investerat stora summor i kenyansk infrastruktur, medan USA å sin sida varnat för risken att fastna i Pekings intressesfär. Kenyatta vidhöll dock att utvecklingsländer som Kenya måste förbehålla sig rätten att handla med bägge länderna.

– Det finns definitivt de områden där USA står ut och är mycket, mycket starkare. Å andra sidan har du kineserna som bygger sjukhus på sju dagar, sade presidenten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons