KD utmanar S om välfärden
Kristdemokraterna vill vara Sveriges "riktiga välfärdsparti" och utmana Socialdemokraterna i välfärdsfrågor.
När partiet inledde sitt riksting i Umeå var en slogan att man ska kunna lita på Sverige.
I sitt öppningstal gick Busch Thor till hård attack mot S.
– I dag bedrar man väljare genom att under valrörelsen hota och varna för den politik man sedan gladeligen genomför, bara man får behålla ministerposterna, sade KD-ledaren.
S: Ett skämt
Hon kritiserade statsminister Stefan Löfven (S) för att sänka skatten för de som tjänar mest genom att slopa värnskatten. Hon anklagade honom för att ha övergivit kvinnorna som jobbar i offentlig sektor och för att låta vårdköerna växa.
– Socialdemokraterna har gått vilse. De har tappat sin kompass. De har tappat fotfästet.
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Annelie Karlsson tycker att KD-ledarens attack är "ett skämt" och hävdar att KD:s politik skulle leda till en välfärdsslakt. Som exempel nämner Karlsson dyrare vård för äldre över 85, dyrare tandvård och avgifter för mammografi.
Locka väljare
KD-ledaren ser en potential för att ta väljare som är besvikna på Socialdemokraternas välfärdspolitik, borgerliga väljare som är besvikna på att Centern och Liberalerna samarbetar med S och SD-väljare som egentligen inte känner sig bekväma hos SD.
För den sistnämnda gruppen är bland annat migrations- och integrationspolitiken viktig. Busch Thor betonar att KD vill bedriva en stram migrationspolitik. Men det finns intern kritik mot delar av den strama linjen.
Rikstinget ska ta ställning till ett förslag från partistyrelsen om skärpta försörjningskrav för anhöriginvandring. Förslaget innebär att försörjningskrav ska gälla för alla flyktingar som vill ta hit sin familj, utom föräldrar som vill ha hit sina minderåriga barn.
Det innebär att ensamkommande unga under 18 år som fått stanna i Sverige och vill ha hit sina föräldrar omfattas av försörjningskravet.
Tung intern kritik
Busch Thor pekar på att det skulle få färre föräldrar att skicka iväg sina barn ensamma på farliga resor, för att de i efterhand ska kunna återförenas i Sverige.
– Det vore bra om vi får en ordning som inte uppmuntrar till familjesplittring och många ankarbarn, säger Busch Thor.
Men flera tunga KD-namn, inklusive i partistyrelsen, säger nej till förslaget. De menar att desperata föräldrar kommer att skicka iväg sina barn ändå, men att förslaget gör det svårt för dem att senare återförenas i Sverige. Rätten till familjeåterföreningen är en hjärtefråga för många kristdemokrater.
Busch Thor tror dock inte att frågan kommer att riva upp svårläkta sår i partiet.
En annan fråga där det finns en hårdare och en mjukare linje i partiet handlar om tiggeri. Det finns både motioner om ett nationellt tiggeriförbud och om att "förbjuda" ett nationellt förbud.
Busch Thor ser stora problem med tiggeri, som att människor utnyttjas, till exempel för att begå brott eller för sexhandel. Men hon och partistyrelsen är emot ett nationellt förbud. Man menar att lokala ordningsstadgar ger kommunerna tillräckliga möjligheter att reglera tiggeri.