Annons

KD vill utreda avkriminalisering av eget bruk

Kristdemokraterna vill se en narkotikapolitik där missbruk betraktas som en sjukdom snarare än ett utslag av dålig karaktär. Nu vill partiet låta utreda en avkriminalisering av eget bruk.
Politik (TT) • Publicerad 28 december 2019
Michael Anefur, KD:s talesperson i socialpolitiska frågor.
Michael Anefur, KD:s talesperson i socialpolitiska frågor.Foto: Bertil Ericson/TT

Svenska Dagbladet var först med att rapportera om de förslag som Kristdemokraterna genom en kommittémotion nu lägger fram. Till TT säger partiets socialpolitiske talesperson Michael Anefur att bakgrunden handlar om en förändrad syn på missbruk.

– Det har hänt väldigt mycket i synen på missbruk av droger. När man för 30–40 år sedan stiftade lagar såg man en missbrukare som någon med dålig karaktär. Nu vet vi att beroende är en sjukdom. Det innebär att man ska ha vård, men det är inte vårt system riggat för i dag och då menar vi att man måste se över helheten.

Annons

En del av detta är att se över kriminaliseringen av eget bruk, som när den antogs 1988 gjorde Sveriges narkotikalagstiftning till en av de mest restriktiva i världen.

– Ska man göra en stor utredning ska diskussionen om eget bruk finnas med. Det är inte så radikalt som det kanske framställs, jag tror att vi kommer att landa i att det inte ska avkriminaliseras, men i en genomgripande kunskapsöversyn vore det inte seriöst att undanta det, säger Michael Anefur till TT.

Lena Hallengren träffade vårdhunden Sahara
Lena Hallengren träffade vårdhunden SaharaFoto: Mats Holmertz

Stöd för utredning

Kritiker har länge hävdat att den nuvarande lagstiftningen skrämmer missbrukare från att söka vård. I riksdagen vill sedan tidigare även Centerpartiet och Vänsterpartiet låta utreda en avkriminalisering. Även Sveriges kommuner och regioner har förordat en utredning.

Socialminister Lena Hallengren (S) från Kalmar vänder sig dock mot att utreda frågan.

– Det är ett större steg som också skickar signaler, och som vi inte är beredda att ta, säger hon till Svenska Dagbladet.

Traditionell linje

Michael Anefur menar att ministerns inställning reflekterar den traditionella linjen i svensk narkotikapolitik.

– Det är inget konstigt uttalande. Och om någon frågar mig personligen tycker jag inte heller att det ska avkriminaliseras. Men om man ska tillsätta en utredning ska man utreda allt, säger han till TT.

– Om utredningen skulle visa att dagens lagstiftning inte är rimlig så får vi ta ställning till det då.

Fakta

Så tycker riksdagspartierna

Den restriktiva narkotikapolitiken har stort stöd bland riksdagspartierna. Inga partier stöder legalisering.

Vänsterpartiet förordar som enda riksdagsparti en avkriminalisering av eget bruk, med motiveringen att "det är viktigare att få bort langningen än att jaga enskilda med missbruksproblem". Samtidigt har Centerpartiet, och nu även Kristdemokraterna, öppnat för att utreda avkriminalisering.

Bland partiernas ungdomsförbund är läget ett annat. Enbart tre ungdomsförbund – Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, Kristdemokratiska ungdomsförbundet och Ungsvenskarna – vill behålla dagens ordning medan övriga förordar avkriminalisering.

Parallellt med att synen på narkotikalagstiftningen legat fast har vårdperspektivet fått större genomslag. 2017 slopades det kommunala vetot mot sprututbytesprogram genom en lagändring, samtidigt som åldern för deltagande i programmen sänktes från 20 till 18 år. År 2018 erbjöd 14 av 21 regioner i Sverige sprututbyten jämfört med bara tre regioner 2015.

Källor: TT, Accent, Folkhälsomyndigheten

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons