Annons

KD: Låt staten besluta om nya sjukhus

Politik • Publicerad 6 mars 2020
Kristdemokraterna vill att staten tar över besluten om byggande av nya sjukhus. Arkivbild.
Kristdemokraterna vill att staten tar över besluten om byggande av nya sjukhus. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Staten bör ta över ansvaret för planering av investeringar i nya sjukhusbyggnader. Det föreslår Kristdemokraterna, som vill ge Socialstyrelsen mandat att godkänna eller avslå regionernas investeringsplaner för nya och större ombyggnader av sjukhus.

Förslaget ligger i linje med KD:s förslag att avskaffa landstingen och låta staten ta över ansvaret för sjukvården. Enligt KD har merparten av regionerna för få invånare för att bedriva sjukvård rationellt. Beslut om nya sjukhus påverkar inte bara regionen utan även omkringliggande regioner, varför beslut om nybyggnad bör lyftas till statlig nivå.

Socialstyrelsen har redan i dag uppdraget att fatta beslut om högspecialiserad vård. KD vill nu utöka uppdraget till att godkänna eller avslå byggande av sjukhus generellt. Vårdcentraler ska dock inte omfattas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons