Annons

Kaxig Johnson: Inget kan stoppa oss

En tilltufsad Boris Johnson visar upp sin mest sturska sida i det brittiska parlamentet.
Storbritannien • Publicerad 8 juni 2022
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på väg till parlamentet för veckans frågestund – där han grillades efter misstroendeomröstningen i måndags.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på väg till parlamentet för veckans frågestund – där han grillades efter misstroendeomröstningen i måndags.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Hela 41 procent av Konservativa partiets (Tories) parlamentsledamöter röstade mot Boris Johnson i en misstroendeomröstning på måndagskvällen.

Under premiärministerns veckoliga frågestund i underhuset på onsdagen var oppositionen ute efter hans blod.

Annons

– 148 av hans egna ledamöter litar inte på honom. Varför i hela världen skulle då landet göra det? sade ledamoten Angela Eagle från Labour med sedvanligt skränande bifall från partivännerna.

Log åt hånet

Boris Johnson gjorde helt klart att hoppet om att han ska lämna sin post är icke-existerande:

– Jag vill att hon ska veta att absolut ingenting och ingen, allra minst hon, kommer att kunna stoppa oss från att fortsätta leverera till det brittiska folket.

Oppositionen liknade honom vid den svarte riddaren i en berömd Monty Python-scen. Efter att ha fått armar och ben avhuggna i en duell yttrar riddaren "bara köttsår" och manar till fortsatt strid.

Toryledamöter som röstat mot sin partiledare log åt hånet, noterar AFP, innan de återgick till att sprida trumpenhet kring sig.

Sårbar framöver

Boris Johnson har under de senaste åtta månaderna plågats av den så kallade "partygate"-skandalen. I regeringskansliet 10 Downing Street arrangerades under pandemin samlingar och festligheter när invånarna i övrigt förväntades hålla sig isolerade i sina hem.

Hans motståndare inom Tories fruktar att allmänhetens upprördhet över "partygate" minskar partiets chanser i kommande val.

– Jag tror att det är råder ytterst lite tvekan om att premiärministerns sårbarhet blir den enskilt största faktorn som formar vad den här regeringen gör inom överskådlig framtid, säger statsvetarprofessorn Anand Menon vid King's College-universitetet i London till AFP.

Snart bedömd

Enligt gällande partiregler kan inte Boris Johnson utsättas för en ny misstroendeomröstning på ett år.

Det innebär att tiden är knapp för en utmanare att hinna ta över före nästa val 2024. Någon självklar kandidat finns inte heller.

Om några veckor hålls flera fyllnadsval i Storbritannien. Då lär det komma signaler om hur väljarna ser på "partygate" och Boris Johnsons flamboyanta ledarstil.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons