Annons

Kärnkraften letar sig in i KU

Politik • Publicerad 7 oktober 2020
Finansminister Magdalena Andersson (S) ska frågas ut av KU om hur regeringen har hanterat, eller inte, flera riksdagsbeslut om pengar i den M/KD-budget som klubbades i december 2018.
Finansminister Magdalena Andersson (S) ska frågas ut av KU om hur regeringen har hanterat, eller inte, flera riksdagsbeslut om pengar i den M/KD-budget som klubbades i december 2018.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Med ett halvt års coronaförsening börjar riksdagens konstitutionsutskott (KU) fråga ut ministrar om hur de och regeringen har skött sitt jobb.

Först ut är finansminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Annons

Magdalena Andersson ska svara på om hur regeringen hanterade ett antal beslut om pengar som fanns med i M/KD-budgeten som klubbades igenom före jul 2018, och som slog ut stora delar av regeringens budgetförslag.

En anmälan, från Moderaterna, gäller varför regeringen inte omgående öronmärkte pengar för kärnkraftforskning som riksdagen begärt. Anmälan riktade sig mot den dåvarande och efterkommande ministern med ansvar för energi, Ibrahim Baylan och Anders Ygeman, båda (S).

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska svara på om vad han kände till om en irakisk försvarsminister som visade sig vara svensk medborgare och dessutom brottsmisstänkt. Sverige hade och har en pågående militär insats i Irak i den internationella koalitionen för kampen mot Daesh (IS).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons