Karlsson om turbulensen: "Har påverkat oss"

Skidor Artikeln publicerades
Frida Karlsson. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Frida Karlsson. Arkivbild.

Efter en vecka fylld av avhopp från skidlandslaget medger Frida Karlsson att hon inte har varit oberörd av turbulensen.

Det svenska skidlandslaget har haft stora organisatoriska bekymmer sedan Rikard Grip lämnade sin position som landslagschef knappt ett år sedan.

I helgen tappade landslaget även en av sina största stjärnor, Stina Nilsson, som byter sport till skidskytte och under onsdagen blev det klart att herrtränarna Fredrik Uusitalo och Mattias Nilsson väljer att sluta för att får mer tid för sina respektive familjer.

Frida Karlsson, som stått för ett enormt genombrott det senaste året med bland annat VM-guld i stafett och världscupseger i Holmenkollens klassiska tremil, har inte gått oberörd från händelserna.

– Alla vet att det varit lite rörigt i organisationen och det är klart att det har påverkat oss alla, mer eller mindre. Lite påverkad har man blivit, men det gäller att fortsätta ha fokus på sitt och det man ska göra liksom, säger 20-åringen till Expressen.

Enligt tidningen hotas landslaget av flera avhopp från åkare inför kommande säsong. Det är däremot inget som Karlsson känner till.

– Nej, jag vet inte riktigt vart det kommer ifrån. Jag känner att vi är ett starkt landslag och det vore bäst om alla kunde jobba framåt tillsammans, säger hon.

Fakta

Bakgrund: Turbulensen i längdlandslaget

Mars 2019: Rikard Grip lämnar sin roll som landslagschef, en tjänst han hade haft – även om titeln ändrats med åren – sedan 2010. Veckan därpå blir ersättaren klar: Jonas Peterson, tidigare vd för Craft, en av skidförbundets sponsorer.

April 2019: Annika Zell, landslagets enda kvinnliga tränare, hoppar av sitt uppdrag. "Det har inte funnits de rätta förutsättningarna helt enkelt och då är det inte roligt", säger hon till SVT.

Maj 2019: Längdchefen Johan Sares, som jobbat på förbundet i tio år varav sju som ansvarig för längdverksamheten, hoppar av. Två veckor senare slutar också vallachefen Urban Nilsson efter åtta år på posten.

Augusti 2019: Jonas Peterson sparkas efter bara fyra månader som längdchef. Kort därefter avslöjar TT att förbundsledningen känt sig tvingad att göra sig av med Peterson sedan denne hamnat i konflikt med vallateamet.

September 2019: Charlotte Kalla kritiserar beslutet att sparka Peterson: "Jag blev chockad. Det känns tråkigt ur ett långsiktigt perspektiv", säger den svenska stjärnan.

17 januari 2020: Daniel Fåhraeus presenteras som ny längdchef efter Johan Sares.

22 mars 2020: SVT släpper den svenska sportnyhetsbomben: sprintstjärnan Stina Nilsson byter idrott till skidskytte. Kort därefter bekräftar hon själv nyheten.

I en intervju med Aftonbladet berättar Nilsson att turbulensen i landslaget, och avsaknaden av Rikard Grip, påverkat beslutet.

Han spred en bra och trygg energi. Jag tror inte att jag har varit ensam om att ha saknat honom. Det är inte bara det som varit orsaken. Men han har absolut varit saknad, säger Nilsson.

24 mars 2020: Krisen i längdlandslaget är ännu större än den tidigare har verkat, skriver Expressen som har uppgifter om att herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo redan bestämt sig för att sluta. Samtidigt ska tre av damlagets främsta åkare överväga att lämna landslagets träningsgrupp för att i stället göra en egen satsning under försäsongen.

25 mars 2020: Herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo lämnar landslaget.

Visa mer...