GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kärlek, mord och ljus i natten

Kultur- och nöjespanelen levererar sex färska tips varje vecka inom litteratur, film, tv, konst, musik och scenkonst.
Publicerad 11 januari 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

Lögner, svek och längtan efter kärlek

Dokumentär: Anders, jag och hans 23 andra kvinnor. På SVT Play.

Dokumentärfilmaren Nahid Persson faller pladask för Anders. Han är snygg, trevlig och generös med komplimanger. Hon tror att hon har funnit mannen i sitt liv - ända tills hon upptäcker att hon inte är den enda kvinnan i hans liv, långt därifrån.

Sårad, förbannad och nyfiken bestämmer sig Nahid Persson för att göra en film om Anders och om deras kärlekshistoria. Det är en rörande berättelse om kärlekslängtan och svek, och om en man med ett gravt stört känsloliv.

Filmen, som visades på bio förra året och nu finns på SVT Play, väcker en rad frågor, till exempel: Varför ställer Anders upp och medverkar i filmen?

Mikael Hagner

En vän som plågar och dödar

Bok: Din vän Forsete. Av: Christina Erikson (från Högsby).

Kommissarie Elias Svensson och hans grupp vid polisens nationella operativa avdelning får ett antal kvinnomord på sitt bord. Mördaren är slug och dansar precis utanför lagens långa arm. En författare som specialiserat sig på psykopater anlitas och nätet kring mördaren dras sakta men säkert ihop. Men någon hinner före, någon som kallar sig Din vän Forsete.

Högsbyfödda författaren Christina Erikson har skapat en deckare som å det snaraste måste få en uppföljare. Läsarna vill veta vilken mörk kraft som drar ut tänderna på folk och vad de gjort för att förtjäna detta öde.

En lättläst men fängslande bok som förgyller vilken lördagseftermiddag som helst.

Anna Mi Matzén

Kultserien tillbaka med säsong tre

Tv-serie: True Detective, säsong 3. Premiär på HBO Nordic. 14 januari

Det har gått nästan fyra år sedan den spektakulära dikeskörningen med True Detectives andra säsong, en tondöv röra av idéstölder och noir-klichéer som nästan lyckades utradera kultstatusen efter den första säsongens svettiga nerv och ockulta febervisioner.

Men trots det finns det goda skäl att vara försiktigt förhoppningsfull inför tredje omgången som har premiär på måndag. Historien är åter förlagd till den amerikanska Södern och växlar mellan olika tidsplan, och huvudrollsinnehavaren Mahershala Ali - som nyligen vann en Golden Globe - är en av senare års mest karismatiska och spännande skådespelare.

Om serien lyckas infria förväntningarna återstår att se.

Markus Pedersen

Lysande bok för små och stora

Barnbok: Natten lyser! Av: Lena Sjöberg.

En alldeles lysande bok för alla åldrar är Natten lyser! av Lena Sjöberg, som bor i Mörtfors utanför Oskarshamn. Hennes vackra illustrationer samspelar med massor av rolig fakta om nattaktiva djur, ljusfenomen, självlysande svampar, insekter, stenar och mycket mer. Det är en fullmatad bok som både utbildar sina läsare och som sätter igång fantasin. Den mörka skogen som kan te sig så läskig för alla oss mörkrädda blir plötsligt en plats man vill utforska och lära känna.

Lena Sjöberg debuterade som författare 2005 och har varit Augustprisnominerad för böckerna Tänk om... och Cirkusloppor på luffen. 2016 vann hon en Grammis tillsammans med Nina Persson och Martin Östergren för barnskivan What if...

Kim Ustamujic Johansen

Underbart egensinnig debutant

Bok: Jag for ner till bror. Av: Karin Smirnoff.

En jublar. Inte bara över det faktum att Karin Smirnoff romandebuterar vid 54 års ålder, utan också för att hon gör det med en både stil- och innehållsmässigt alldeles egen berättelse.

Förunderlig är historien om Jana som reser till sin västerbottniska hembygd Smalånger för att rycka tag i sin alkoholiserade tvillingbror. Väl på plats möter hon människor och minnen från förr samt en del nya. Mord, incest, misshandel - eländet hon möter beskrivs med innerlighet på sällsam västerbottniska, utan versaler och skiljetecken.

Undan för undan läggs pusslet över liv och relationer i Smalånger - som läsare vill du inte missa minsta lilla bit.

Anna Hedelius

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer