Annons

Kardinal avgår efter frikännande i rätten

Frankrike • Publicerad 6 mars 2020
Kardinal Philippe Barbarin vid en presskonferens i slutet av januari, efter att han frikänts av en appelationsdomstol i Frankrike. Arkivbild.
Kardinal Philippe Barbarin vid en presskonferens i slutet av januari, efter att han frikänts av en appelationsdomstol i Frankrike. Arkivbild.Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Påven har accepterat kardinal Philippe Barbarins avskedsansökan.

Kardinalen dömdes förra året till sex månaders fängelse för att ha mörkat sexuella övergrepp på minderåriga, men domen överklagades och i slutet av januari i år revs den sedan upp. Domarna hade då kommit fram till att kardinalen borde ha rapporterat det han visste, men att han inte kan hållas rättsligt ansvarig.

Annons

Övergreppen ska ha pågått mot tiotals pojkar under 1980- och 1990-talen.

Barbarin, ärkebiskop i Lyon, är den högsta prästen inom den katolska kyrkan i Frankrike som har anklagats för inblandning i en pedofilskandal.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons