Annons

Känsliga uppgifter i fara efter cyberattack

En cyberattack mot Transportstyrelsen i slutet av februari ledde till att information om personer med skyddad identitet hanterats fel, rapporterar Det är oklart hur många som drabbats.
It • Publicerad 5 juni 2022
Transportstyrelsen. Arkivbild
Transportstyrelsen. ArkivbildFoto: Erik Simander/TT

– Attacken slog inte bara ut webbsidan, utan stora delar av vårt it-system, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, till DN.

Attacken ledde till att myndigheten missade att kontrollera känsliga uppgifter om utsatta personer.

Annons

I Transportstyrelsen databas Strada lagras information om trafikolyckor och vilka som varit inblandade. Den ska dagligen kontrolleras så att inga personer med skyddade uppgifter hamnar där – men medan attacken pågick var it-systemet som gör kontrollen utslaget. Felet upptäcktes den 2 mars men hade inte åtgärdats förrän en vecka efter attacken.

– Vissa typer av strul kan ta några dagar att avhjälpa, säger Andersson.

Transportstyrelsen vet inte hur många som kan ha drabbats, men antalet uppskattas till mellan en och tio. Händelsen har anmälts till både MSB och Integritetsskyddsmyndigheten. Dessutom pågår en polisutredning om själva it-attacken.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons