Annons

"Parasit" skrev historia på Oscarsgalan

"Parasit" skrev historia vid årets Oscarsgala.
Den sydkoreanska filmen tog hem bästa regi, bästa internationella långfilm och bästa originalmanus.
Dessutom är det den första icke-engelskspråkiga filmen som vinner galans finaste pris: Bästa film.
Film • Publicerad 10 februari 2020
Regina King överlämnar priset till Brad Pitt för bästa manliga biroll.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Laura Dern vann priset som årets bästa kvinnliga biroll.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Bong Joon-Ho visar vad han känner sedan hans "Parasit" vunnit priset för årets film på årets Oscarsgala.Foto: Chris Pizzello/AP/TT
En av de yngre deltagarna på Oscarsgalan är tioåriga Julia Butters från "Once upon a time in Hollywood".Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Billie Eilish uppträdde på Oscarsgalan.Foto: Jordan Strauss/Invision/AP/TT
Idina Menzel, som gör rösten till Elsa i originalversionerna av "Frost"- filmerna fick sällskap på scenen av nio skådespelare som gestaltat Elsa på andra språk.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Los Angeles var ovanligt kyligt den här eftermiddagen, med ynka 13 grader och regnskurar. Regnet verkade dock inte göra skådespelarna och de övriga som anlände till galan nedslagna.

Galan i sig blev också en rätt sval historia. Steve Martin och Chris Rock var i och för sig ganska vassa i öppningsmonologen, och skämtade om en del av de kontroverser som omgärdat galan, bland annat bristen på mångfald.

Annons

– Jag tycker att det är något som saknas i år, sade Martin.

– Vaginor? svarade Rock, och drog med sig skrattsalvor.

Även Nathalie Portman markerade mot frånvaron av kvinnor bland nomineringarna, genom att bära ett Diorplagg broderat med namnen på kvinnliga regissörer. Endast män har nominerats i regissörskategorin i år.

Men generellt blev det inte några större utsvävningar, de flesta nöjde sig med små gliringar från scenen.

Zellweger och Phoenix prisades

Renée Zellweger tog emot priset som bästa kvinnliga huvudroll för sin version av "Judy", och Joaquin Phoenix blev den andre skådespelaren som prisades för sin tolkning av Batmans nemesis "Joker" (Heath Ledger prisades postumt 2009). Phoenix gick till attack mot orättvisor, och fick en stående ovation av publiken.

– Jag har varit självisk, jag har då och då varit grym (och) svår att jobba med och otacksam. Så många av er i det här rummet har gett mig en andra chans, sade Phoenix som tog emot karriärens första Oscar.

Brad Pitt tog emot aftonens första prestigefyllda pris. Han skojade syrligt om riksrättsrättegången som pågått i USA mot president Donald Trump, där den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton inte kallades som vittne.

– De sade att jag har 45 sekunder på mig här. Det är 45 sekunder mer än vad senaten gav John Bolton, sade Brad Pitt när han tog emot statyetten för bästa manliga biroll, även hans första Oscar som skådespelare. Han var en av dem som 2014 fick priset för bästa film som producent för "12 years a slave".

Laura Dern fick fira sin 53-årsdag några timmar för tidigt, genom att ta hem bästa kvinnliga biroll för sin insats i skilsmässodramat "Marriage story".

– Det här är den bästa födelsedagspresenten någonsin, sade Dern.

Annons

Det var Netflix andra pris för kvällen, efter att ha plockat hem bästa dokumentär för "American factory". Strömningsjättens "The irishman", nominerad i tio kategorier, blev däremot kvällens stora förlorare och vann inte ett enda pris.

Parasit stor vinnare

Men att det var "Parasit" som var kvällens stora vinnare rådde det inte någon tvekan om. Sydkoreanska Bong Joon-Ho och Han Jin-Won tog emot originalmanuspriset för "Parasit”.

– Att skriva ett manus är alltid en sådan ensam process. Vi skriver aldrig för att representera vårt land, sade Bong Joon-Ho på koreanska innan han efter tolkens översättning tillade på engelska:

– Det här är den första Oscarsstatyetten till Sydkorea.

Men det var inte det sista priset till filmen, som även kammade hem bästa internationella långfilm, bästa regi och galans finaste pris – bästa film.

Flera priser till "1917"

Med undantag för "The irishman" var priserna relativt spridda mellan filmerna, och många av de som nominerats i flera kategorier fick någon möjlighet att fira. De ansvariga bakom krigsfilmen "1917", en av favoriterna inför kvällen med tio nomineringar, var kanske något besvikna. Men filmen – som är inspelad som om den vore gjord i en enda tagning – fick med sig tekniska priserna bästa foto, bästa specialeffekter och bästa ljudeffekter.

Det var svagt med svenskkopplingar under galan, speciellt eftersom svensk-amerikanska kortfilmen "Life overtakes me" blev utan pris för bästa korta dokumentär.

Udda fågel

Billie Eilish, Eminem och Elton John var några av artisterna som uppträdde på årets Oscarsgala. Eilish tog hem flera priser tidigare i år på Grammygalan. Hon sade i tv-intervjuer vid den tillställningen att hon kände sig som en udda fågel. Och hon hade inte hunnit vänja sig vid glamouren inför Oscarsgalan, där hon stack ut med sitt grönsvarta hår, långa svarta naglar och bylsiga mjukiskläder från Chanel.

– Jag känner på samma sätt nu, men till och med ännu mer. Det här är galet, så galet, sade sångerskan till tv-kanalen E! på röda mattan.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Laura Dern fel ålder. Hon tog emot sin Oscar några timmar före sin 53-årsdag.

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons