Annons

Kanada-bolag väljer Ericsson framför Huawei

Kanada • Publicerad 3 juni 2020
"Huaweiprinsessan" Meng Wanzhou och en säkerhetsvakt i förra veckan när en kanadensisk domstol beslutade att hon ska hållas kvar i Kanada. Arkivbild.
"Huaweiprinsessan" Meng Wanzhou och en säkerhetsvakt i förra veckan när en kanadensisk domstol beslutade att hon ska hållas kvar i Kanada. Arkivbild.Foto: Jonathan Hayward/AP/TT

Två av Kanadas största telekombolag, Bell och Telus, tar hjälp av Ericsson och Nokia för att bygga 5G-nät i landet, och väljer därmed bort kinesiska Huawei.

Kanada utreder 5G-nätverkets säkerhetsmässiga konsekvenser och har hittills inte fattat beslut om Huawei ska få tillstånd att tillhandahålla delar dit.

Annons

Bells och Telus beslut sätter käppar i hjulet för Huaweis affärsambitioner i landet och kan enligt analytiker göra det lättare för regeringen att fatta beslut om företaget överhuvudtaget ska släppas in i 5G-nätet.

I förra veckan beslutade en kanadensisk domstol att den så kallade Huaweiprinsessan, telekomjättens finanschef Meng Wanzhou, ska hållas kvar i Kanada, trots att USA vill ha henne utlämnad och Kina ser målet som politiskt motiverat. Hon anklagas för att ha lämnat falska uppgifter till en amerikansk bank, vilket är brottsligt även i Kanada.

Huawei har sedan tidigare kontrakt med mindre bolag i Kanada och tillhandahåller viss teknik till Bells nätverk.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons