Ryskt bolag räddar sågen i Tvärskog

Kalmar Artikeln publicerades

Rörvik Timbers sågverk i Tvärskog lever vidare – åtminstone året ut. En dag innan uppsägningstiden var ute fick de 32 anställda glädjebeskedet.

Platschefen Thomas Gustafsson var mycket lättad över att den nedläggningshotade anläggningen får en chans till.
– Det har varit väldigt lättat här i dag, förstås. I morgon (läs i dag) var egentligen sista anställningsdagen för våra medarbetare, säger han.
Rörvikskoncernen har kämpat med dålig lönsamhet länge och tidigt i våras lades anläggningen i Tvärskog i malpåse för att utvärdera om det fanns någon chans till överlevnad.
Företaget fick sex månader på sig att hitta en lösning, Räddningen blev ett etablerat dotterbolag i ryska S:t Petersburg vid namn Rorvik Russia som ska leverera billigare råvara till Tvärskog. Förhandlingar pågår med skogsägare och leverantörer i Ryssland.
– Vi räknar med att få första leveransen den 20 september. Dessutom har vi sett att marknaden lättat något efter sommaren – vi har fått ett bättre pris för våra produkter. Förhoppningsvis håller det i sig, säger Thomas Gustafsson.
Under hösten kommer sågen i Tvärskog att stå under lupp från ägarbolaget och månadsvis tvingas Thomas Gustafsson rapportera utvecklingen. Kring årsskiftet kommer Rörvik Timber besluta om framtiden på nytt.
Totalt arbetar 32 personer på Tvärskogssågen, samtliga får behålla sina jobb tills vidare.
– Dessutom berörs ett par åkerier så 45 familjer är säkert räddade av detta, säger Thomas Gustafsson.