”Kalmar länstrafik - ta ert ansvar”

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Roger Carlsson
"Kommunal Sydost uppmanar nu ansvariga politiker i KLT:s styrelse att agera och ta beslut om att stänga framdörrarna.”

”Coronavirusets spridning i Sverige innebär en allvarlig kris. Enorma insatser görs just nu för att skydda människors liv och hälsa, men också samhället och dess centrala funktioner.”

En enkel åtgärd för att minska smittspridningen, skydda busschaufförerna och minska oron är att stänga de främre dörrarna i bussarna. Självklart handlar det om att inte utsätta bussförarna för onödiga risker, men buss- och lokaltrafik måste också fungera för att människor ska kunna ta sig till och från jobbet, inte minst inom sjukvård och äldreomsorg. Busschaufförerna har en viktig samhällsfunktion.

I början av veckan gick Kommunal ut i frågan om åtgärden att stänga de främre dörrarna. Den övergripande kartläggning som Kommunal genomförde den 19 mars visar att flera huvudmän, bland annat Länstrafiken i Kronoberg, i samarbete med bussbolagen redan börjat skydda sina förare. Detta är ett föredömligt sätt att agera på och Länstrafiken i Kronobergs beslut visar på att man tar ansvar i ett samhälle som befinner sig i kris.

Men i Kalmar län har inte huvudmannen KLT (Kalmar länstrafik) tagit samma kloka beslut som i grannlänet. KLT har stängt av de främre sätena, det är bra, men i dagsläget finns inget beslut om att stänga framdörrarna. Kommunal Sydost uppmanar nu ansvariga politiker i KLT:s styrelse att agera och ta beslut om att stänga framdörrarna. Ta ert ansvar för att minska smittspridningen.

Medlemmarna i Kommunal arbetar tillsammans med alla andra anställda i välfärdens områden med att ge service, vård och omsorg till alla som behöver. I hela samhället gör medborgare aktiva handlingar för att begränsa smittspridning, för att hjälpa en granne, vän, släkting som befinner sig i riskgrupper.

Nu är det upp till KLT att göra sin del i detta svåra läge. Gör om och gör rätt:

Stäng framdörrarna på bussarna omgående!

Mahlin Bergman, avdelningsordförande, Kommunal Sydost.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.