Annons

”Kalmar länstrafik - ta ert ansvar”

”Coronavirusets spridning i Sverige innebär en allvarlig kris. Enorma insatser görs just nu för att skydda människors liv och hälsa, men också samhället och dess centrala funktioner.”
Debatt • Publicerad 26 mars 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Kommunal Sydost uppmanar nu ansvariga politiker i KLT:s styrelse att agera och ta beslut om att stänga framdörrarna.”
"Kommunal Sydost uppmanar nu ansvariga politiker i KLT:s styrelse att agera och ta beslut om att stänga framdörrarna.”Foto: Roger Carlsson

En enkel åtgärd för att minska smittspridningen, skydda busschaufförerna och minska oron är att stänga de främre dörrarna i bussarna. Självklart handlar det om att inte utsätta bussförarna för onödiga risker, men buss- och lokaltrafik måste också fungera för att människor ska kunna ta sig till och från jobbet, inte minst inom sjukvård och äldreomsorg. Busschaufförerna har en viktig samhällsfunktion.

I början av veckan gick Kommunal ut i frågan om åtgärden att stänga de främre dörrarna. Den övergripande kartläggning som Kommunal genomförde den 19 mars visar att flera huvudmän, bland annat Länstrafiken i Kronoberg, i samarbete med bussbolagen redan börjat skydda sina förare. Detta är ett föredömligt sätt att agera på och Länstrafiken i Kronobergs beslut visar på att man tar ansvar i ett samhälle som befinner sig i kris.

Annons

Men i Kalmar län har inte huvudmannen KLT (Kalmar länstrafik) tagit samma kloka beslut som i grannlänet. KLT har stängt av de främre sätena, det är bra, men i dagsläget finns inget beslut om att stänga framdörrarna. Kommunal Sydost uppmanar nu ansvariga politiker i KLT:s styrelse att agera och ta beslut om att stänga framdörrarna. Ta ert ansvar för att minska smittspridningen.

Medlemmarna i Kommunal arbetar tillsammans med alla andra anställda i välfärdens områden med att ge service, vård och omsorg till alla som behöver. I hela samhället gör medborgare aktiva handlingar för att begränsa smittspridning, för att hjälpa en granne, vän, släkting som befinner sig i riskgrupper.

Nu är det upp till KLT att göra sin del i detta svåra läge. Gör om och gör rätt:

Stäng framdörrarna på bussarna omgående!

Mahlin Bergman, avdelningsordförande, Kommunal Sydost.

Annons
Annons
Annons
Annons