Annons

Källor: Xi uppmanade Putin att avstå kärnvapen

Kinas president Xi Jinping varnade personligen Rysslands president Vladimir Putin för att använda kärnvapen under kriget i Ukraina, enligt västerländska och kinesiska källor, skriver tidningen Financial Times.
Kina/Ryssland • Publicerad 5 juli 2023
Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping i Moskva i mars. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping i Moskva i mars. Arkivbild.Foto: Grigory Sysoyev/AP/TT

Xis varning ska ha kommit under hans statsbesök i Moskva i mars, enligt uppgifterna. Det var en av presidentens första resor utanför Kina efter isoleringen under covidpandemin.

Kinesiska tjänstemän ska efter mötet ha tagit åt sig äran för att ha övertygat Putin om att backa från sina hot om att använda kärnvapen, enligt källorna.

Annons

– Kineserna tar åt sig äran för att ha skickat budskapet på alla nivåer, säger en högt uppsatt tjänsteman inom den amerikanska regeringen, till tidningen.

Kina har konsekvent motsatt sig användande av kärnvapen i Ukraina i sina offentliga uttalanden, men många har tvivlat på landets engagemang i frågan. De senaste uppgifterna har dock gett visst hopp om att Kina står fast vid sin offentliga retorik även i avskildhet.

Ryssland tillbakavisar uppgifterna om att Xi ska ha varnat Putin för att använda kärnvapen. Kremls talesperson Dmitrij Peskov hävdar att mycket information utbyttes under mötet i mars men att förhandlingarnas viktigaste delar finns med i undertecknade dokument.

– Allt annat är fiktion, säger han.

EU:s utrikeschef Josep Borrell sade i mars att Xis besök minskade risken för kärnvapenkrig.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons