Annons

Kalla kritisk mot nya vallaregeln

Internationella skidförbundet, Fis, ändrar reglerna för vallateamen.
Den här säsongen får man bara ha fyra teståkare - jämfört med nio som det varit tidigare.
Det ställer högre krav på åkarna att testa sina skidor inför varje lopp.
Skidor • Publicerad 4 november 2019
Charlotte Kalla gillar inte Fis regeländring.
Charlotte Kalla gillar inte Fis regeländring.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Jag tycker inte att det är rätt väg att gå, säger Charlotte Kalla.

Tidigare har åkarna kunnat släppa stora delar av testandet av skidor inför loppen till vallarna. Men i år blir det annorlunda. Med bara fyra teståkare per team, jämfört med tidigare nio, måste åkarna vara med i betydligt högre utsträckning.

Annons

– De kommer att få ta ett större eget ansvar över materialet och det sista beslutet, så att man verkligen är nöjd när man går till start, säger vallachefen Anders Niemi.

TT: Ställer det till det för vissa åkare?

– Det är lite olika, vissa har väldigt lätt för det medan vissa har lite svårare. Men vi har försökt jobba på det under hösten så att de ska få börja känna på det.

"Hoppas de tänker om"

Charlotte Kalla gillar inte regeländringen.

– Jag gillar inte att det ska begränsas för mycket just på det sättet. Det innebär att det finns mindre tid för att fokusera på sina egna förberedelser och det finns en trygghet i att ha rutiner som har fungerat under en lång tid, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag hoppas att Fis tänker om och att det inte bara blir fyra västar som gäller. Visst, alla kommer att behöva förhålla sig till det här, men jag tycker inte det är rätt väg att gå.

"Mer pålästa"

Calle Halfvarsson är tudelad:

– Man kommer inte att bli servad på samma vis, det kommer att ligga mer ansvar på en själv att testa grejerna ordentligt. Men det kan vara bra också, säger han till TT.

Även Evelina Settlin menar att det inte behöver vara dåligt med förändringen.

– Det gäller att vi är lite mer pålästa på vårt eget material, men jag kommer ändå från att ha varit i u-laget (utvecklingslaget) i många år och då är man mer tvungen att ha mer koll själv. Jag är ganska intresserad av mitt eget material så för min del tror jag att det kommer att gå bra, säger Settlin.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons