Kalifornien inför tvång mot försäkringsbolag

Ekonomi • Publicerad 6 december 2019
En brand i Kalifornien i oktober i år.
En brand i Kalifornien i oktober i år.Foto: Noah Berger/AP/TT

I takt med att stora mark- och skogsbränder drabbat Kalifornien har hundratusentals husägare i riskområden fått erfara att försäkringsbolagen vägrar förlänga deras hemförsäkringar eller chockhöjer premien.

Nu har delstatens myndigheter infört en tillfällig regel som innebär att om ett bolag mot kundens vilja säger nej till en förlängning så ska det ändå ta ett år innan försäkringen verkligen slutar gälla.

Bränderna har även påverkat fastighetspriserna i vissa områden. Ricardo Lara, Kaliforniens försäkringskommissionär, säger att den nya regeln ska ge husägare, lokalsamhällen och fastighetsmarknaden andrum för att hinna anpassa sig till ett nytt läge och myndigheterna tid för att hitta en permanent lösning, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Försäkringsbolagen har pekat på att något måste göras sedan bränderna gjort att de betalat ut motsvarande 228 miljarder kronor under de senaste två åren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.