Annons

Justitieutskottet säger ja till dyk vid Estonia

Politik • Publicerad 27 maj 2021
Bilder från dokumentärfilmen som visar hålen i skrovet. Arkivbild.
Bilder från dokumentärfilmen som visar hålen i skrovet. Arkivbild.Foto: Discovery Plus/TT

Riksdagens justitieutskott ställer sig enigt bakom regeringens planer på att ändra i lagen om gravfrid för att kunna genomföra dykningar vid Estonia.

Frågan har aktualiserats efter en dokumentärfilm om förlisningen som avslöjade två nya, okända hål i skrovet på passagerarfartyget.

Annons

Myndigheter i Estland, Finland och Sverige bedömer att nya utredningsåtgärder måste genomföras i gravfridsområdet. Men enligt svensk lag kan Statens haverikommission i dagsläget inte genomföra dykningar utan risk för att dömas till straff.

Det nya föreslagna undantaget i lagen röstas om i riksdagen den 3 juni och lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli.

Regeringen har avsatt 21 miljoner kronor extra till haverikommissionen för att genomföra dykningar i år. Dyken väntas vara inriktade på att undersöka bottenförhållanden runt fartyget. Sedan väntas dykningar även under 2022 som ska undersöka hålen närmare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons