GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Justitieutskottet säger ja till dyk vid Estonia

Bilder från dokumentärfilmen som visar hålen i skrovet. Arkivbild.
Bilder från dokumentärfilmen som visar hålen i skrovet. Arkivbild.
Foto: Discovery Plus/TT

Riksdagens justitieutskott ställer sig enigt bakom regeringens planer på att ändra i lagen om gravfrid för att kunna genomföra dykningar vid Estonia.

Frågan har aktualiserats efter en dokumentärfilm om förlisningen som avslöjade två nya, okända hål i skrovet på passagerarfartyget.

Myndigheter i Estland, Finland och Sverige bedömer att nya utredningsåtgärder måste genomföras i gravfridsområdet. Men enligt svensk lag kan Statens haverikommission i dagsläget inte genomföra dykningar utan risk för att dömas till straff.

Det nya föreslagna undantaget i lagen röstas om i riksdagen den 3 juni och lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli.

Regeringen har avsatt 21 miljoner kronor extra till haverikommissionen för att genomföra dykningar i år. Dyken väntas vara inriktade på att undersöka bottenförhållanden runt fartyget. Sedan väntas dykningar även under 2022 som ska undersöka hålen närmare.

Läs mer