1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jultal utan frälsning

Statsministerns försvar av Januariöverenskommelsen i Visby döljer inte det faktum att partierna saknar en gemensam idé om samarbetets inriktning och syfte.

Strax före sitt jultal i rosornas och ruinernas stad gjorde statsminister Stefan Löfven ett välkommet besök hos Frälsningsarméns lokaler för att uppmärksamma alla de ideellt arbetande som tjänar andra under julhelgen.

Statsministern ska ha en eloge för sitt besök hos Frälsningsarmén före jultalet, skriver Martin Tunström.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Välkommet för att idéburna krafter även inom arbetarrörelsen numera vanligen ses som tillgångar i samhället. Inte bara för det arbete som utförs utan också för att de är snabba med att upptäcka nya utsatta grupper som är i behov av stöd.

Samtidigt illustrerade besöket något av en paradox. I talet betonade statsministern åter det ”starka samhället”. Det är ett samhälle där staten är den dominerande kraften och som historiskt haft ett drag åt kulturell enhetlighet. Ett där åtskillnaden mellan stat och civilsamhälle är svag för att inte säga obefintlig.

Där har inte minst ”Frälsis” hamnat i kläm. Myndigheter har ogillat dess så kallade ”icke-demokratiska struktur”, samfundet har ju inte sin bakgrund i en svensk folkrörelse utan i brittisk kultur. Och återkommande väcks frågan om det ska åtnjuta statliga bidrag då det har en traditionell syn på äktenskapet. På frågor om detta gav statsministern heller inga tydliga svar.

Stefan Löfven är i en något unik position som en regeringschef som samtidigt utgör opposition mot delar av sin egen politik. Januariöverenskommelsen medför att Socialdemokratin inte kan utlova egna löften eller målsättningar. Tal efter tal präglas istället av ett försvar av dess form, medan dess innehåll ägnas mindre utrymme. Så också i Visby.

I Visby sattes överenskommelsen in i ett historiskt sammanhang. Efter att ha berättat (historiskt mycket förenklat) att Socialdemokratins idéer byggde välfärdslandet förklarades att Januariöverenskommelsen ska ses som den logiska fortsättningen på den breda kompromisspolitik Socialdemokraterna alltid bedrivit.

Men kompromisser har historiskt ingåtts för att uppnå sakpolitiska vinster, nu är grunden för kompromissen att stänga ute ett eller två politiska partier.

Lovsången till kompromisserna klingade hur som helst falskt, till skillnad från de vackra julsångerna som framfördes före talet, med tanke på att statsministern samtidigt kallade M-ledaren Ulf Kristerssons agerande för ”moraliskt förkastligt”. Det står om något i motsats till svensk tradition där de regeringsbildande partierna vanligen odlat respekt för varandra.

Även sett till innehåll där kolliderar den röda tråden i talet – pläderandet för det starka samhället – med kompromisstanken. Termen det starka samhället står således inte bara i strid med moderat individualism och kristdemokratiskt gemenskapstänkande utan också med samarbetspartiernas världsbilder. Liberaler må vara mer positiva till social ingenjörskonst, men de är också individcentrerade. Lokalt förankrade centerpartister som värnar föreningsrörelsens självständighet lär ha svårt för den centralism som ligger i ordet ”starka”.

Och på Frälsningsramen noterades gissningsvis att samfund tenderar att kramas när de enligt kallelsen sträcker bröd åt den utsatte. I det ”starka samhället” är det dock inte lika populärt att gilla olika.

Läs mer

Sport

OAIK tappade ledningen och föll tungt: ”Inte helhjärtat”

”Vi gör en dålig insats från början till slut”, säger Luka Dobrijevic.

SHL

Kaptenskedjan övertygade när IKO premiärvann: ”Kändes riktigt bra”

Jonas Engström tvåmålsskytt när IKO besegrade Linköping.

Öland

Många intresserade av Tribergas förödande brand

Intresset från lokalinvånarna vart stort när hembygdsföreningen bjöd in till vandring i brandens spår, 100 år efter att den inträffade.

Tingsryd • Skulle få ögondroppar

Grannlänet: Hemtjänstpersonal hällde superlim i ögat på vårdtagare

Skulle få ögondroppar – fick i stället superlim.

Kalmar

BILDER: Internt minitri på Varvsholmen

Inget Minitri – men Kalmar RC:s medlemmar körde egen träningstävling.

Oskarshamn

Länet: Gul tegelvilla får inte målas vit: ”Skulle störa gatubilden”

”Det skulle störa gatubilden.”