Annons

Juli kan vara en av de varmaste hittills

Juli är inte över, men redan nu konstaterar SMHI att månaden på sina håll kan bli en av de fem varmaste julimånaderna sedan mätningarna började. Men de senaste dagarnas kyligare väder kan komma att dra ned medeltemperaturen för hela månaden, skriver SMHI i ett .
Väder • Publicerad 30 juli 2021
Juli var en genomgående varm månad, konstaterar SMHI. Arkivbild.
Juli var en genomgående varm månad, konstaterar SMHI. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

"Månadens högsta temperatur rapporterades från Stockholm med 33,1 grader den 15 juli och den lägsta från Latnivaara i norra Lappland med -0,7 grader den 24 juli".

Juli var en relativt torr månad, men med en del kraftiga regn- och åskskurar. Den största nederbörden under en dag noterades i Älghult i södra Småland med 136,5 millimeter regn den 3 juli.

Annons

– När man blickar tillbaka på juli kommer en del nog att minnas det som en väldigt varm månad, även om det varierat på sina håll, säger Linus Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Trots att temperaturen varierade mellan norr och söder, med en period i mitten av månaden då norra Sverige fick svalare och blåsigare väder, noterades för hela Sverige en medeltemperatur över normalvärdet. Totalt var det två grader varmare än normalt i nästan hela landet, förutom Gotland och delar av Öland där det var tre grader varmare än normalt.

Men det är inte fråga om något nytt värmerekord, enligt SMHI.

– Inte vad vi kan se så här långt, säger Linus Karlsson.

De två sista dygnen i juli finns av förklarliga skäl ännu inte med i rapporten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons