Julen börjar tindra i butikerna

Innan tomten ens har dammat av luvan börjar julprylarna att glänsa i affärerna. Julskyltningen är redan i gång på sina håll.
Nyheter • Publicerad 15 oktober 2010
Foto: Kreutzmann Nanna Scanpix

Men julskyltningen mister nog inte sin dragningskraft, även den numera är en rätt utdragen historia.

– Affärerna skyltar ju rent allmänt väldigt mycket i dag, men julskyltningen är fortfarande speciell. Julen har en oerhört stark förankring, säger Göran Sjögård på folklivsarkivet i Lund.

Långt tillbaka i tiden var skyltsöndagen en riktig högtidsdag. Innehållet i affärernas skyltfönster var noggrant dolt bakom en pappersmaskering innan det var dags att visa upp vad man hade.

Men så småningom började en del butiker tänja på tidpunkten för julskyltstarten, och den kan i en del affärer dra i gång redan nu. Att utvecklingen skenar i den riktningen håller dock Meta Troell, omvärldsanalytiker på Svensk Handel, inte med om.

– De flesta affärerna börjar trots allt sin julskyltning någon gång under andra hälften av november.

För Meta Troells personliga del får årets årstider gärna hålla sig på sin plats.

– Jag tillhör dem som blir lika förvånad varje år över att "december" redan är här. På förmiddagen är man ute och plockar svamp och på eftermiddagen möts man av julpynt...(TT Göteborg).

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.