JP Bordahl till attack mot regler för ljudnivå

Miljönämnderna ska inte få förbjuda musikevenemang på grund av att ljudnivån är för hög. Det menar Hultsfredsfestivalens chef, JP Bordahl.
Nyheter • Publicerad 23 december 2005

I en debattartikel med rubriken "Statlig enfald hotar mångfald" i Folkets Hus och parkers magasin, Scen & salong, förklarar JP Bordahl att han anser att reglerna för ljudvolym vid publikarrangemang hotar upplevelseindustrin och den svenska livescenen.

"Ljudnivån är en viktig parameter i ett musikaliskt framförande. Det är också en myt att publiken generellt skulle vilja ha lägre volymer. Det finns inga publicerade rapporter om vuxnas åsikter om ljudvolymer på konserter.", skriver han.

JP Bordahl är, förutom chef för Hultsfredsfestivalen, också ordförande för Folkets Hus och parkers festivalavdelning. Det är hans mening att arrangörerna själva klarar av att hålla lämpliga ljud-nivåer på sina arrangemang och att det inte är något som ska behöva finnas med i miljöbalken, som det gör nu. Han kräver därför att regeringen utreder frågan på nytt och att musikframträdanden ska undantas från regelverket till dess att en ny utredning är klar.

"Vi lovar att ta vårt ansvar tills utredningen är klar. Låt inte socialstyrelsens enfald döda vår kulturella mångfald.", skriver JP Bordahl.

pelle.johansson@barometern.se

Pelle Johansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.