Annons

Jomshof: Jag tänker inte låta mig tystas

SD:s Richard Jomshof kommer att fortsätta att kritisera islam trots det upptrissade säkerhetsläget.
– Självklart. Om vi har en situation där islamister försöker tysta oss, då ska vi ifrågasätta dem, kritisera dem, vi ska inte tystna, säger han.
Politik • Publicerad 12 september 2023
Richard Jomshof (SD) vid riksdagens öppnande.
Richard Jomshof (SD) vid riksdagens öppnande.Foto: Janerik Henriksson/TT

Richard Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott, hamnade i blåsväder i somras efter en tweet där han – mitt i korankrisen – kallade profeten Muhammed för massmördare och slavhandlare.

Statsminister Ulf Kristersson (M) manade till besinning, och oppositionspartierna S, V, C och MP krävde tillsammans att Jomshof skulle lämna ordförandeposten. Men efter att ha backats av Tidöpartierna kunde han sitta kvar.

"Försökt tysta mig"

Annons

Jomshof anser att oppositionen försökt "tysta" honom.

– Det verkar finnas en åsikt att man i dag inte ska få diskutera vissa frågor, i det här fallet islam, islamismen och alla de problem som kringgår den religionen, säger Jomshof i samband med riksmötets öppnande på tisdagen.

Sverige lever i dag med ett ökat terrorhot efter att ha utmålats som islamfientligt.

Men Jomshof anser att islamkritik är en fråga som behöver lyftas fler gånger.

– Jag kommer att fortsätta företräda mina väljare och mitt parti. Jag har mina uppfattningar och mina åsikter och jag kommer aldrig att låta mig tystas.

Lyssnar på Kristersson

TT: Riskerar du inte att driva på en uppblossad stämning?

– Nej, det enda jag gör är att försvara vår demokrati och yttrandefrihet. Om vi tystnar när våldsverkare och islamister försöker tysta oss då har vi redan förlorat. Tvärtom ska vi ta kampen. Vi ska göra det demokratiskt, med ord, genom debatt och diskussion och det är också det jag gör.

Jomshof håller samtidigt med Kristersson när han manar till besinning.

– Det är klart att jag lyssnar på vad andra har att säga, även statsministern. Men jag har inte gjort något fel.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons