Annons

EU: Enat och lugnt om brexit

Vi är enade och lugna, fastslår EU-länderna om brexitförhandlingarna, trots uteblivna framsteg i samtalen med Storbritannien.
På lördagen väntar överläggningar mellan Boris Johnson och EU-kommissionen.
Brexit • Publicerad 2 oktober 2020
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel håller presskonferens i Bryssel.
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel håller presskonferens i Bryssel.Foto: John Thys/AP/TT

Storbritanniens premiärminister Johnson ska diskutera läget i handelsförhandlingarna med EU via webben.

– Premiärministern kommer att tala med (kommissions)ordförande (Ursula) von der Leyen i morgon eftermiddag för att gå igenom läget i förhandlingarna och diskutera nästa steg, säger en av hans talesmän enligt nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Samtalet sker sedan de nio förhandlingsrundor som planerats in om framtida handel, fiske och andra samarbeten nu egentligen tagit slut – utan någon färdig uppgörelse på bordet. Därmed finns risk för ytterst gnisslande relationer, inte minst ekonomiskt, när de övergångsregler som just nu gäller för Storbritannien löper ut vid årsskiftet.

"Väldigt lugna"

Båda sidor väntas dock vara intresserade av fortsatta samtal under hösten. De kvarstannande EU-länderna tar än så länge lugnt på situationen.

– Vi litar på EU-kommissionen. Vi litar på (EU:s chefsförhandlare) Michel Barnier. Vi är enade. Vi är väldigt lugna, säger permanente rådsordföranden Charles Michel på en presskonferens sedan EU-ländernas stats- och regeringschefer under fredagen fått en kort genomgång av läget.

– Vi vill ha ett avtal för vi anser att det är bättre att ha som grannar. Det är bra att ha ett avtal – men inte till vilket pris som helst. Om man vill ha fri tillgång till den öppna marknaden så måste rättvisa regler gälla, säger i sin tur kommissionsordförande von der Leyen.

Har lämnat

Storbritannien lämnade formellt EU redan den 31 januari i år och deltar sedan dess inte längre i EU:s beslutsfattande och överläggande i ministerrådet, kommissionen och EU-parlamentet.

För att ordna ett så smidigt utträde som möjligt gäller dock övergångsregler fram till den 31 december i år.

Fakta: Förhandlingarna efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för medborgare och företag. För att reglera handel och olika samarbeten efter årsskiftet förhandlas nu om framtida relationer, under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Förhandlingarna pågår i elva olika grupper: varuhandel, tjänster och investeringar, transporter, energi, fiske, jämbördiga villkor för konkurrens, rättsväsende och juridiskt samarbete, deltagande i EU-program, samordning av mobilitet och social säkerhet, tematiskt samarbete samt styrning och horisontella arrangemang.

Ett avtal beräknas behöva vara klart i oktober för att hinna godkännas i tid till årsskiftet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons