Annons

Arbetskraftinvandring delar S och MP

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring eftersom han hävdar att de leder till fusk och utnyttjande av människor.
Men regeringspartnern Miljöpartiet vill inte strama åt.
Politik • Publicerad 5 november 2019
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).Foto: Lars Larsson/TT

– Även Morgan Johansson behöver förhålla sig till de skrivningar som finns i Januariavtalet som säger att Sverige ska vara ett land som välkomnar människor som söker arbete i Sverige och kvalificerar sig för det, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling till TT.

Visst ska allt göras för att komma åt fusk, understryker Ling, men:

Annons

– Ytterligare villkor eller så är inte det januariavtalet säger.

Morgan Johansson tänker sig att den utredning som ska se över delar av reglerna ska ta sig ett större och annorlunda uppdrag än det som sägs i januariavtalet. Avtalet är det dokument i 73 punkter som ligger till grund för regeringspartiernas samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. C, L och MP var med och drev fram de friare reglerna för arbetskraftsinvandring för omkring tio år sedan och januariavtalet säger att reglerna för den ska värnas.

– Brottsbekämpande myndigheter säger nu med en röst att systemet bjuder in till kriminalitet, sade dock Johansson.

Han hänvisar till en rapport från Ekobrottsmyndigheten, polisen och tio andra myndigheter polisen om organiserad brottslighet som nyligen presenterades. Den pekade på en del problem med reglerna för arbetskraftsinvandring.

– Vi kan inte ha världens mest liberala arbetskraftsinvandring, säger Johansson.

"Är vidöppet"

Morgan Johansson anser att man bör skärpa och göra reglerna mindre fria, det skulle vara att värna systemet som januariavtalet säger. Han förhandlar om direktiven till den kommande utredningen med MP, C och L och räknar med att de ska vara färdiga om några veckor.

– Man värnar inte genom att ha vidöppet för fusk och fiffel, säger Johansson.

Men Miljöpartiet tycker att Morgan Johansson är fel ute.

Det är den tolkningen som han har, jag skulle inte läsa den meningen som att man ska göra om systemet i grunden, säger Rasmus Ling.

Tar upp lönetrösklar

Enligt januariavtalet ska utredningen i första hand hitta lösningar på problemen med så kallade kompetensutvisningar, att personer skickas ut för att arbetsgivaren har missat även små saker om vilka villkor som måste vara uppfyllda.

Annons

Johansson anser att utredningen mycket väl också kan ta upp frågan om försörjningskrav ska ställas för anhöriga till invandrad arbetskraft. Annat som kan tas upp är om det ska ske en prövning av om det råder brist i ett yrke innan tillstånd att ta in arbetskraft ges, eller skarpare krav på vilken lön accepteras.

Svenskt Näringsliv anser att Morgan överdriver problemen i ett till största delen välfungerande system.

– Det som saknas är en riktigt bra kontrollverksamhet, vi har inget emot att man stärker den. Men man kan inte blanda ihop rent kriminell verksamhet som utnyttjar människor med den legala arbetskraftsinvandringen. Gör man det framstår det som att är stora problem med arbetskraftsinvandringen och det är det inte, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons