Annons

Johan Floderus inifrån fängelset: "Gör mer"

Inrikes • Publicerad 10 september 2023
Johan Floderus sitter fängslad i Evinfängelset i Teheran. Arkivbild från 1987.
Johan Floderus sitter fängslad i Evinfängelset i Teheran. Arkivbild från 1987.Foto: AP

Svenske EU-diplomaten Johan Floderus har suttit fängslad i Iran utan åtal i över 500 dagar. Över 300 av dessa har han suttit isolerad, skriver familjen i ett pressmeddelande.

Floderus greps i april förra året efter en semestervistelse i Iran och misstänks för spioneri.

Annons

I pressmeddelandet skriver familjen att Johan Floderus fått ringa i snitt ett kort telefonsamtal per månad sedan februari i år. Samtalen övervakas och måste föras på engelska. De kan avbrytas abrupt om ämnena är fel.

En gång har han beviljats videosamtal, men för att få igenom det tvingades han hungerstrejka.

"I en desperat vädjan under videosamtalet bad Johan att mer görs för att han ska få återvända hem," skriver familjen.

Förhållandena som Johan Floderus hålls fängslad under ska strida mot FN:s minimiregler för behandling av fångar. Hans familj beskriver att han har belysning i cellen dygnet runt, att andra regler som exempelvis tillräckliga matransoner, utomhuspromenader och läkarkontroller inte respekteras.

"Trots svenska konsulära försök att förbättra villkoren för Johan är restriktionerna hårda när det gäller att ta emot brev och böcker. Han får inte skicka några brev. Han nekas hela tiden grundläggande mänskliga rättigheter," skriver familjen.

Det senaste konsulära besöket ska ha varit för sex månader sedan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons