Annons

JO riktar kritik mot ungdomshem

Barn och unga med vitt skilda behov vårdas tillsammans, något som ökar risken för att barnen blir våldsamma. Det konstaterar JO efter en inspektion på Sis-hemmet Brättegården i Vänersborg.
Samhälle • Publicerad 7 juli 2023
SiS- hemmet Brättegården i Vänersborg får JO-kritik. Arkivbild.
SiS- hemmet Brättegården i Vänersborg får JO-kritik. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Ungdomshemmet som drivs av Statens institutionsstyrelse är inte byggt för att ge unga den vård de behöver, anser Justitieombudsmannen (JO) efter en oanmäld inspektion under ett par dagar i början av juli.

– Barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning blandas med dem som rör sig i kriminella miljöer. Det i sin tur riskerar att enskilda barn inte får den vård de behöver i tid, säger Gunilla Bergerén, enhetschef, JO, till TT.

Annons

Avdelningarna på ungdomshemmet är låsta och det saknas platser för vård av barn i öppnare former. Lokalerna är dessutom byggda för 20–30 år sedan och inte anpassade till den verksamhet som bedrivs i dag, enligt JO.

Risken finns att barn och unga blir utagerande och våldsamma och får vårdas med mer tvång under placeringen, enligt Bergerén, som ännu inte kan säga om JO ska begära återrapportering från hemmet.

– Vi påpekar bristerna och förutsätter att Sis har en dialog med regeringen om detta, säger hon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons