Annons

JM-chefen ser ljusglimtar trots lägre vinst

Sämre vinst än väntat och fortsatta utmaningar framöver för bostadsbolaget JM, är slutsatserna i bolagets delårsrapport.
Fler varsel kan vänta om vändningen för bostadsmarknaden dröjer, säger vd:n Johan Skoglund.
Ekonomi • Publicerad 12 juli 2023
Bostadsbyggaren JM rapporterar kvartalssiffror. Arkivbild.
Bostadsbyggaren JM rapporterar kvartalssiffror. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Nästan 200 miljoner lägre vinst före skatt jämfört med samma period förra året, och knappt 100 miljoner lägre än förväntat. Det var resultatet för bostadsbyggaren JM under andra kvartalet. Inte riktigt vad vd:n Johan Skoglund hade hoppats på.

– Det är fortsatt en utmanande marknad, så trots allt är vi nöjda med resultatet, även om vi önskat att det var högre.

Annons

Att det blev ett sämre resultat än väntat beror bland annat på hög inflation och osäkerhet bland kunderna, säger Skoglund till TT.

– Dels har vi marknadsräntor som har fortsatt att stiga. Inflationen avtar visserligen något, men så länge Riksbanken kommunicerar att de kommer fortsätta höja räntan så blir kunderna avvaktande.

Ser ljusglimtar

Samtidigt syns vissa ljusglimtar för bostadsmarknaden framöver, säger Skoglund.

– SEB:s boprisindikator som kom häromdagen visade att nu är det fler som tror på högre priser om ett år än vad som tror på lägre priser. Det var länge sedan boprisindikatorn var positiv, så det är ett litet ljus.

– Vi hör också från kunder som börjar tycka att man kan vara villig att boka en lägenhet om två år, så man tror på högre priser om två år än vad vi har idag.

Bolaget meddelade i april att de varslar 200 anställda om uppsägning. Om det kommer bli aktuellt med fler varsel återstår att se.

– Det vet vi inte än. Vi kommer se över vår bemanning i november och se hur det ser ut med försäljning under hösten. Vi gör en löpande översyn hur det ser ut med våra produktionsstarter, det är de som avgör vår bemanning.

"Tufft år"

Vändningen kommer när Riksbanken aviserat att de gjort sin sista höjning, tror Skoglund.

– Sedan vet jag inte när det är, under hösten förhoppningsvis. Men 2023 kommer vara ett tufft år för bostadsutvecklare generellt.

JM redovisar en vinst före skatt på 232 miljoner kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 418 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Annons

Omsättningen backade till 3,6 miljarder från 3,8 miljarder kronor.

Analytiker hade i snitt räknat med en vinst före skatt på 328 miljoner kronor och en omsättning på 3,4 miljarder kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons