Annons

Jätteskjuts inom USA:s ekonomi

Omikron och jättehöga smittotal satte inte stopp för USA:s ekonomi under fjärde kvartalet.
6,9 procents tillväxt i beräknad årstakt var långt över analytikernas förväntningar.
Ekonomi • Publicerad 27 januari 2022
Nya BNP-siffror har redovisats gällande USA:s ekonomi. Arkivbild.
Nya BNP-siffror har redovisats gällande USA:s ekonomi. Arkivbild.Foto: Yuki Iwamura/AP/TT

Siffrorna från BEA (Bureau of Economic Analysis) kan jämföras med de 5,5 procent som analytikerna förutspått enligt en Bloombergenkät.

För helåret 2021 blev tillväxten 5,7 procent – den högsta sedan 1984 när Ronald Reagan var president.

Annons

Den allmänna bilden är dock att detta inte är bestående, för perioden januari–mars har flera ekonomer reviderat sina prognoser och IMF kom nyligen med en prognos att för helåret 2022 kommer USA:s tillväxt bromsas upp och uppgå till fyra procent

Detta som en konsekvens av att hushållens konsumtionen bedöms minska jämfört med 2020–21 när man bland annat fick checkar på 1 400 dollar som ekonomisk bistånd under pandemin.

Dessutom har man från amerikanska centralbanken så sent som på onsdagskvällen i samband med det senaste räntebeskedet meddelat att räntehöjningar nu kryper allt närmare, högst troligtvis med start redan i mars.

På New York-börsen pekar nu samtliga index upp inför öppning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons