Annons

Zelenskyj ska delta via länk i G7-möte i Japan

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer att delta i det kommande G7-mötet, som hålls i Japan i maj, via videolänk.
– Jag godtog premiärministerns inbjudan och kommer att delta i G7-mötet i Hiroshima i digitalt format, säger Zelenskyj under en pressträff med Japans premiärminister Fumio Kishida.
Ukraina • Publicerad 21 mars 2023
Japans premiärminister Fumio Kishida och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under deras möte i Kiev.
Japans premiärminister Fumio Kishida och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under deras möte i Kiev.Foto: Ukrainas presidentkansli via AP/TT

Under Kishidas Ukrainabesök, som skett under tisdagen, har den japanske premiärministern bland annat besökt Kievförorten Butja, som till stor del lagts i ruiner under den ryska invasionen.

– När jag stiger in i Butja i dag, och bevittnar brutaliteten som ägt rum här, har jag en stark känsla av upprördhet, sade Kishida.

Annons

Vid sitt besök i Butja hedrade Kishida offren genom att lägga blommor vid en kyrka.

Enligt ett uttalande från det japanska utrikesdepartementet skulle premiärministern under Ukrainabesöket "visa respekt för det ukrainska folkets mod och tålamod som försvarar sitt hemland under president Zelenskyjs ledning".

Han vill "ge maximalt stöd för att återställa freden i Ukraina", säger han till ukrainska företrädare.

Den japanske ledaren är den ende G7-ledaren som tidigare inte besökt Ukraina, och har på hemmaplan pressats att åka till det krigsdrabbade landet.

Kishidas besök i Kiev sker samtidigt som Kinas president Xi Jinping befinner sig på ett tre dagar långt besök i den ryska huvudstaden Moskva.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons