Annons

Dragkamp om svensk VM-tävling

Rally Sweden måste kunna garantera snö till nästa års tävling.
Jämtland har visat intresse men får nu konkurrens av fyra kommuner i Norrbotten.
"Det skulle vara enormt viktigt för den här regionen om Svenska rallyt hamnade här", säger Tommy Nilsson, kommunalråd i Kalix.
Rally • Publicerad 23 mars 2020
Rally Sweden är i normala fall ett klassiskt snö- och isrally – något som inte märktes av 2020 på grund av den milda vintern. Arkivbild.
Rally Sweden är i normala fall ett klassiskt snö- och isrally – något som inte märktes av 2020 på grund av den milda vintern. Arkivbild.Foto: Micke Fransson/TT

– Rally Sweden måste vara på snö. Det här kommer aldrig att hända igen, sade Jean Todt, ordförande för Internationella bilsportförbundet (Fia), efter årets upplaga av Rally Sweden i februari och blickade ut över det milda vintervädret i värmländska Torsby.

Motorklubben VMT Jämtland erbjöd sig under måndagen att ta över det klassiska bilsportarrangemanget som är det enda snörallyt i WRC-cirkusen.

Lovar vinter

Annons

Klubben låter meddela att man i helgen har lämnat in förutsättningar till Svenska bilsportförbundet för att flytta Rally Sweden till Jämtland med Östersund som huvudort.

"Jämtland kan med Östersund som centralort garantera de allra bästa vägförutsättningarna inom Sveriges gränser. Jämtland har alltid vinter med snö och is på vägarna", skriver VMT Jämtlands ordförande Thomas Fuchs i ett pressmeddelande.

Enligt Fuchs kan 950 kilometer i specialsträckor erbjudas inom en radie på 60 kilometer och minst tre olika banalternativ ska kunna arbetas fram.

Konkurrens från norr

En intresseanmälan som snabbt fick konkurrens norrifrån. Senare under måndagen meddelade nämligen fyra kommuner i Norrbotten – Luleå, Piteå, Kalix och Boden – att de har bjudits in för att ansöka om värdskapet och att det finns ett starkt intresse.

"Jag är stolt över att Luleå tillsammans med grannkommunerna har fått förfrågan om att stå värd för det Svenska VM-rallyt. Om det skulle hamna här skulle det betyda oerhört mycket för det lokala näringslivet och besöksnäringen i synnerhet", säger Luleå kommuns kommunalråd Lenita Ericsson i ett pressmeddelande.

Rally Sweden har varit ett vinterrally sedan 1965.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons