"Jag ryser när vi får med starka känslor"

Det började som ett sommarjobb med Baren 2000. Nu är Mia Stalin redaktör för nya hund-såpan Top Dog och stormtrivs i dokusåpabranschen.
- Jag blir kär i alla mina deltagare.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2006
Mia Stalin.
FOTO: TV3
Mia Stalin. FOTO: TV3Foto: 

Mia Stalin är en "sucker för känslor". Hon uttrycker det så själv och säger också att hon aldrig har dåligt samvete för att hon är med och visar upp människors innersta känslor för tv-publiken. Ger man sig in i leken får man leken tåla. Eller som Mia Stalin väljer att säga:

- Tycker inte du att det är upp till dem som är med? Däremot tycker jag att det är

jätteviktigt att tala om för alla deltagarna redan på castingen att det är så här; att vi filmar hela tiden, att vi aldrig lägger ned kameran, så att de vet vad de ger sig in på.

Läste mediaproduktion Mia Stalin pluggade medieproduktion i Kalmar för sex år sedan. År 2000 sommarjobbade hon med att välja ut deltagarna till dokusåpan Baren och på den vägen är det. Mia Stalin har stannat i dokusåpavärlden och efter att ha jobbat med Robinson, Bachelor, Harem, Wannabee, Farmen, Fame

Factory och Paradise Hotel är det inte fel att kalla henne en veteran i branschen. Hon vet hur den här världen fungerar och hon gillar den.

-Jag är en ganska vidsynt person. Jag har aldrig irriterat mig på människor som vill synas. Det har aldrig stört mig. Istället tycker jag det är härligt. Jag blir kär i alla mina deltagare.

Själv är inte Mia Stalin särskilt förtjust i att synas. Men i Fame Factory gjorde hon det ändå när hon fick rollen som skolkoordinator. Helt plötsligt var hon en av de som bråkade i tv och blev känd.

- Jag höll på att bränna ut mig för att jag jobbade så mycket under den tiden. Det gav mig inte särskilt mycket. Min arbetsgivare tyckte att mina humörsvängningar var intressantast. Och visst, jag är sådan, det står jag för privat kanske, men jag är så mycket mer. I tv blev det bara fokus på mitt humör och folk dömer så fort. Jag kan förstå deltagare som känner sig orättvist framställda i tv.

Men hon fick sina 15 minuter av kändisskap och hon skrattar gott när hon tänker på det.

- Jag fick skriva auto-

grafer för första gången i mitt liv. Det var kul. En gång fick jag krama ett helt fotbollslag. Jag mötte ett fotbollslag från Landskrona på Sergels torg. De kände igen mig och bad att få kramar, så hela gänget med 17-åriga killar radade upp sig.

Redaktör för Top Dog Nu är Mia Stalin tillbaka bakom kameran. Hon har fått sitt första redaktörsjobb för livsstilsprogrammet Top Dog (hon vill inte kalla det dokusåpa, fast det verkar hemskt likt en sådan reds anm) som börjar sändas på TV3 den 21 februari. Mia Stalin älskar sitt jobb. Hon säger att hon lätt skulle kunna jobba 70 timmar i veckan, bara för att det är roligt.

- Jag ser det som ett sådant privilegium att få jobba med det här. Det är så fantastiska arbetskamrater. Man får en liten familj med varje produktion man gör. Jag utökar mina nära vänner ständigt på ett helt annat sätt än vad mina vänner med vanliga jobb gör.

"Att visa sex mellan deltagare är att gå för långt." Så sade Mia Stalin år 2000. Då var dokusåpan ett ganska nytt koncept. Nu har många täcken guppat och tabugränserna verkar bli lägre hela tiden.

Håller du med dig själv om det idag?

- Vi skulle inte visa det här, även om det förekom. Det var väl Big Brother som körde det först. Jag kan förstå det. Jag kan förstå att man blir kåt och vill göra det. Och jag kan förstå om man som bolag lägger ut det - det ger ju publik. Om någon skulle be mig vara redaktör för Big Brother skulle jag ...

Mia Stalin tänker till. Det verkar vara en känslig fråga och hon undviker skickligt att svara på om hon tycker det är fel eller inte.

- Nej jag skulle inte göra det. Det har hållit på

i så många år nu och det finns folk som kan det så mycket bättre än jag. Men jag kan förstå att folk kan tycka det är cynism att visa det på tv. Men varje känsla man får in på band är så viktig. Sex är ju väldigt starka känslor, men det är även glädjetårar. Jag ryser själv när vi får med riktigt starka känslor som att någon gråter för att de lyckats.

Lotta Nyberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.