Annons

Jacks vän vaknade ur koma: "Ett mirakel"

Mot alla odds vaknade den tidigare världsmästaren Adonis Stevenson ur koman och fick tillbaka sitt liv.
Något som glädjer kollegan, konkurrenten och vännen Badou Jack.
Boxning • Publicerad 5 november 2019
"Det är en tuff sport. Vi riskerar livet varje gång vi går in i ringen", säger Badou Jack. Arkivbild.
"Det är en tuff sport. Vi riskerar livet varje gång vi går in i ringen", säger Badou Jack. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Det var i december 2018 som Adonis Stevenson efter elva ronder knockades av ukrainaren Oleksandr Hvozdyk i en titelmatch i lätt tungvikt i Quebec.

Direkt efter boxningsfajten fördes den Haiti-födde kanadensaren, som dessförinnan hade varit innehavare av världsmästarbältet sedan 2013, akut till sjukhus med allvarliga hjärnskador. Väl där opererades han och försattes i koma.

Annons

Den följande tiden var Stevensons tillstånd mycket kritiskt och det var tveksamt om han överhuvudtaget skulle vakna igen.

Boxningsvärlden höll andan – inte minst Badou Jack, som bara ett halvår tidigare hade gått en oavgjord match mot Stevenson i en fajt om WBC-bältet.

"Pull the plug"

Han befarade det värsta.

– Alla sade till mig att han nog inte kommer överleva. Jag pratade med hans fru och läkarna hade sagt att det var lika bra att "pull the plug", säger Jack och fortsätter:

– Men hon lyssnade inte på det och nu har han lyckats komma tillbaka. Ibland stämmer inte det läkarna säger. Han är en riktig fajter och nu är han tillbaka.

Ja, för tre veckor efter fajten i Quebec vaknade Stevenson ur koman och har sedan dess genomgått en långdragen rehabilitering för att återgå till ett normalt liv.

Boxningskarriären är givetvis över – men i början av förra veckan var 42-åringen på plats på en WBC-gala i Cancún, Mexiko. Där tog han emot hyllningar för sin framgångsrika karriär som innehöll 29 vinster, två förluster och en oavgjord match, den mot Badou Jack.

Höll tal

Den 35-årige boxaren från Stockholm höll ett tal innan han kallade upp Stevenson på scen.

– Det var kul att träffa honom. Det var första gången vi träffades sedan vi möttes och sedan han hamnade i koma. Vi kramades, hade kul, var på middag och skojade med varandra, säger Jack.

– Det var en av de stora anledningarna till att jag åkte dit. Han är nästan helt återställd. Det är ett mirakel. De flesta som hamnar i koma, de blir aldrig återställda. De sitter i en rullstol och kan inte prata, ingenting. Men han är tillbaka och skrattar. Han är inte helt återställd men nästan, jag skulle säga att han är tillbaka till 75 procent.

Fyra döda i år

Annons

TT: Hur nära står ni varandra?

– Boxningen bringar människor samman. Man är motståndare i ringen men sedan är man bröder. Vi har blivit tajta sedan olyckan och vår tuffa match.

För Adonis Stevenson slutade det väl. Det samma kan man dock inte säga om ett flertal andra aktiva inom sporten den senaste tiden.

Sedan i juli i år har inte mindre än fyra boxare rapporterats ha dött till följd av skador de fått i ringen: Maksim Dadasjev, Ryssland, Hugo Alfredo Santillan, Argentina, Boris Stantjov, Bulgarien och senast Patrick Day, USA. Den sistnämnde dog för bara drygt två veckor sedan.

TT: Har det här fått dig att se på boxningen med andra ögon?

– Ja, boxningen har ju förlorat fyra fajters bara de senaste fyra månaderna. Som inte klarat sig. Det är en tuff sport. Vi riskerar livet varje gång vi går in i ringen. Vad som helst kan hända, så det gäller att vara smart och göra sitt bästa, säger Badou Jack.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons