Annons

Ja till skärpt lag – förslaget väntas stoppas

USA:s representanthus har röstat igenom ett lagpaket för att inskränka tillgången till vissa vapen och ammunition.
USA • Publicerad 9 juni 2022
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Bland lagarna som representanthuset har godkänns finns en höjning av åldersgränsen för köp av halvautomatiska vapen från 18 till 21 år och stopp för försäljning av ammunitionsmagasin med kapacitet till mer än 15 patroner. Lagarna väntas dock inte godkännas i senaten.

Omröstningen genomfördes nära inpå två blodiga masskjutningar – i Uvalde, Texas, och i Buffalo, New York – och överlevande, anhöriga och läkare från dessa orter berättade om sina erfarenheter.

Annons

– Det är vedervärdigt, det är smärtsamt att våra barn tvingas leva med denna ständiga rädsla, sade representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, om vittnesmålen.

Lagarna har minimal chans att godkännas i senaten, där flera republikaner måste gå emot partilinjen för att de ska få tillräckligt stöd. I senaten pratar man däremot om andra åtgärder för att motarbeta masskjutningar i landet – det handlar om att förbättra åtgärder mot psykisk ohälsa, att stärka säkerheten i skolor samt förbättra bakgrundskollar vid vapenköp.

Men lagpaketet ses ändå som viktigt av demokrater då det skickar en signal till väljare om var man står i vapenfrågan inför mellanårsvalet i november.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons