GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

It-strul sinkade inrapportering av valresultat

Politik • Publicerad 23 september 2022
Räkning av röster i Stockholms stadshus. Arkivbild.
Räkning av röster i Stockholms stadshus. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Under veckan har det förekommit tekniska problem i Valmyndighetens it-system, vilket gjort att inregistreringen av vissa enskilda resultat i region- och kommunvalen har dröjt.

– Vissa kommunfullmäktige kan vara senare registrerade än vad de annars skulle varit, säger Anna Nyqvist, kanslichef vid Valmyndigheten.

Problemen är lösta och räkningen hos länsstyrelserna pågår fortfarande enligt plan, uppger myndigheten. Under perioden har arbetet med rösträkningen också fortsatt som vanligt hos länsstyrelserna.

– Allting kommer att vara klart och registrerat i början av nästa vecka, säger Nyqvist.

De tekniska problemen har inte handlat om it-attacker.

Fakta: Slutligt valresultat

Den 12 september påbörjade länsstyrelserna den slutliga rösträkningen. Då bedömer och räknar länsstyrelsen rösterna för samtliga partier. I den slutliga rösträkningen räknas även personrösterna.

Rösterna i riksdagsvalet räknades klart först. Sedan fortsätter arbetet med att räkna rösterna för valen till kommunfullmäktige. Därefter räknas rösterna för valen till regionfullmäktige.

Valsedlarna från alla val sparas hos länsstyrelsen under mandatperioden.

Källa: Valmyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.