Annons

Iran stänger skolor – ingen tid för semester

Iran stänger skolor och universitet i ett försök att begränsa spridningen av det nya coronaviruset.
Hundratals miljoner barn runt om i världen får nu vara hemma på grund av utbrottet, sedan flera länder fattat liknande beslut.
Coronavirus • Publicerad 5 mars 2020
En renhållningsarbetare sprutar desinficeringsmedel på en taxi i Teheran i måndags.
En renhållningsarbetare sprutar desinficeringsmedel på en taxi i Teheran i måndags.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

– Folk bör inte se detta som en möjlighet att ge sig iväg och resa. Man bör stanna hemma och ta våra varningar på allvar, säger Irans hälsominister Saeed Namaki.

Landets skolor och universitet kommer att hållas stängda till den 20 mars. Myndigheterna meddelar samtidigt att ytterligare 591 fall av smittan upptäckts det senaste dygnet – och att ytterligare 15 personer dött.

Flertal länder

Annons

Det innebär att över 3 500 människor nu bekräftats smittade i landet och totalt 107 människor avlidit. Utbrottet har spridits till nästan alla delar av landet. Värst drabbade är provinserna Teheran, Qom, Gilan och Esfahan.

I onsdags beslutade regeringen i Italien, det värsta drabbade europeiska landet, att alla skolor och universitet ska hållas stängda till den 15 mars. Dessutom ska samtliga sportevenemang genomföras utan åskådare.

För bara två veckor sedan var Kina det enda landet där skolor hölls stängda på grund av utbrottet. Men i takt med att viruset spridits allt snabbare i resten av världen har flera andra länder följt Kinas exempel.

"Hot mot utbildning"

Nu har totalt 13 länder fattat beslut om en nationell stängning av skolor, enligt FN-organet Unesco. Ytterligare nio länder har beslutat om stängningar i vissa områden.

Unesco beräknar att minst 290 miljoner barn och unga därmed är hemma från skolor och universitet med anledningen av viruset.

Omfattningen av "de nuvarande undervisningsavbrotten saknar motstycke och kan, om de förlängs, hota rätten till utbildning", varnar Unesco.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons