Annons

Iran: Gripen svensk har begått brott i Iran

Svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus har suttit fängslad i Iran utan åtal i över 500 dagar. Nu uppger iranska myndigheter att en utredning ska vara klar "inom några dagar".
Sveriges regering anser att Floderus är godtyckligt frihetsberövad.
Inrikes • Publicerad 12 september 2023
Irans president Ebrahim Raisi. Arkivbild.
Irans president Ebrahim Raisi. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP

Johan Floderus greps i april förra året efter en semestervistelse i Iran och misstänks för spioneri.

Flera experter bedömer att anklagelserna mot honom saknar grund och snarare handlar om att Iran vill använda svensken som påtryckning i andra ärenden.

"Har begått brott"

Annons

Nu kommer ett uttalande från myndigheterna i Iran som bekräftar att en svensk medborgare är fängslad.

"Den här svenske medborgaren har begått brott på den Islamiska republiken Irans territorium", säger myndigheternas talesperson Massoud Satayshi i en kommentar.

Han säger vidare att en utredning i fallet snart är klar och kommer att skickas till en domstol "inom några dagar".

Johan Floderus familj skrev i helgen i ett uttalande att han hålls under tuffa förhållanden, bland annat ska han ha varit isolerad i 300 dagar och hållas i en cell med belysning dygnet runt.

I regeringsförklaringen

Statsminister Ulf Kristersson (M) uppmärksammade Floderus fall i regeringsförklaringen som han presenterade på tisdagen. Regeringen kräver att Floderus ska friges.

– Jag vill understryka att vi ser väldigt allvarligt på situationen och att vi, och även den förra regeringen som hade frågan på sitt bord, gör allt för att få honom frigiven, säger Kristersson.

Han vill inte gå in på vad UD gör i det här läget.

– Han är olagligt frihetsberövad, han borde friges omedelbart. Vi jobbar intensivt med detta, och en del saker kommer inte att bli bättre av att man diskuterar hur det går till offentligt.

Billström: Han ska släppas fri

Utrikesminister Tobias Billström vill inte heller gå in på vad regeringen gör för att få Floderus fri, men han har varit i kontakt med sin iranske utrikesministerkollega för att framföra regeringens syn på gripandet.

– Han ska släppas fri omgående av Iran.

Annons

Om det kan bli tal om någon form av fångutväxling, eller om det Iran ägnar sig åt kan beskrivas som någon form av "gisslandiplomati", vill inte Billström kommentera.

– Vi kan notera att vi är inte det enda landet som har fått medborgare godtyckligt frihetsberövade av Iran, säger utrikesministern.

Även EU:s utrikeschef Josep Borrell har tidigare uppgett att EU gör allt för att få Johan Floderus fri.

Fakta: Det vet vi om den fängslade svensken i Iran

Den svenske EU-diplomaten Johan Floderus är i 30-årsåldern och kommer ursprungligen från Västsverige. Han har bland annat arbetat nära Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S).

Våren 2022 reser han till Iran tillsammans med vänner. Hans familj skriver till Aftonbladet att det handlar om en semesterresa för att hälsa på en vän.

Under resan grips han och anklagas av Iran för spioneri.

Samtidigt med gripandet pågår en rättegång i Stockholm mot iraniern Hamid Noury. Han dömdes senare till livstids fängelse för brott mot folkrätten och mord, för sin inblandning i avrättningar av politiska fångar i Iran 1988.

Källor till TT uppger att gripandet av Floderus i Iran var en direkt följd av det pågående rättsfallet mot Noury. Fallet Noury prövas just nu av hovrätten.

Flera andra västerländska fångar i Iran har under det senaste året frigivits, bland annat genom fångutväxlingar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons