Iran friger belgisk hjälparbetare i fångutbyte

Iran har släppt den belgiske biståndsarbetaren Olivier Vandecasteele i utbyte mot en iransk diplomat som dömts för terrorism.
"Äntligen fri", jublar Belgiens premiärminister Alexander de Croo.
Iran/Belgien • Publicerad 26 maj 2023
En manifestation för Olivier Vandecasteele i Bryssel i januari.
En manifestation för Olivier Vandecasteele i Bryssel i januari.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Revolutionsdomstolen i Teheran dömde tidigare i år Olivier Vandecasteele till 40 års fängelse och 74 piskrapp för "spionage". Men Belgien har vidhållit att Vandecasteele, som har jobbat för flera hjälporganisationer, är oskyldig och att rättegången var riggad.

"Olivier tillbringade 455 dagar i fängelse i Teheran under outhärdliga förhållanden. Oskyldig", skriver Alexander de Croo i sitt uttalande, av vilket det framgår att 42-årige Vandecasteele nu befinner sig i Oman.

Förhandlingsbrickor?

Iran har de senaste åren fängslat ett antal utländska medborgare och personer med dubbla medborgarskap och anklagat dem för spionage eller liknande. Kritiker anklagar ofta Iran för att använda den typen av fångar som brickor i förhandlingar med väst.

Förra året skrev Belgien och Iran under ett avtal som möjliggör fångväxlingar.

I utbyte mot Vandecasteele ska den iranske diplomaten Assadollah Assadi släppas på fri fot, enligt iransk stats-tv. Iraniern dömdes 2021 för att ha försett ett iransk-belgiskt par med sprängämnen tänkta att användas mot en demonstration som hölls av den oppositionella iranska exilorganisationen Nationella motståndsrådet (NCRI) i Paris.

"Skamligt"

"Att släppa terroristen.. är en skamlig lösesumma för terrorism och gisslantagande", skriver NCRI i ett uttalande angående Assadis frigivande.

Oman har fungerat som mellanhand i förhandlingarna om fångutväxlingen. I ett uttalande skriver det omanska utrikesdepartementet att en iransk medborgare som suttit fängslad i Belgien nu är på väg till Irans huvudstad Teheran via Muskat.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.