Annons

Buttigieg leder – men många röster återstår

Demokratiska partiet i Iowa kunde nästan ett dygn försenat redovisa 62 procent av resultaten från nomineringsmötena. Aspiranten Pete Buttigieg leder och den forne favoriten Joe Biden kommer först på fjärde plats. Men spelplanen kan ändras när samliga röster redovisats.
USA • Publicerad 4 februari 2020
Pete Buttigieg, presidentaspirant och tidigare borgmästare i South Bend i Indiana, vid sin valvaka i Des Moines i Iowa.
Pete Buttigieg, presidentaspirant och tidigare borgmästare i South Bend i Indiana, vid sin valvaka i Des Moines i Iowa.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT
Appen som skakat nomineringsmötte i Iowa.
Appen som skakat nomineringsmötte i Iowa.Foto: Nati Harnik/AP/TT
Vermontsenatorn och presidentaspiranten Bernie Sanders vid sin valvaka i Des Moines i Iowa.
Vermontsenatorn och presidentaspiranten Bernie Sanders vid sin valvaka i Des Moines i Iowa.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Demokratiska partimedlemmar i Dubuque, Iowa, röstar, här på Pete Buttigieg.
Demokratiska partimedlemmar i Dubuque, Iowa, röstar, här på Pete Buttigieg.Foto: Dave Kettering/AP/TT
Den förre vicepresidenten Joe Biden och hustrun Jill vid kampanjens valvaka i Des Moines i Iowa.
Den förre vicepresidenten Joe Biden och hustrun Jill vid kampanjens valvaka i Des Moines i Iowa.Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT
Elizabeth Warren, Massachusettssenator och presidentaspirant, hyllar sina anhängare vid sin valvaka i Des Moines i Iowa.
Elizabeth Warren, Massachusettssenator och presidentaspirant, hyllar sina anhängare vid sin valvaka i Des Moines i Iowa.Foto: Sue Ogrocki/AP/TT

När 62 procent av rösterna har räknats och redovisats visade det sig att den tidigare borgmästaren Pete Buttigieg tagit ledningen med 26,9 procent. Vermontsenatorn Bernie Sanders hamnade tvåa med 25,1 procent. Massachusettssenatorn Elizabeth Warren ligger trea på 18,3 procent och förre vicepresidenten Joe Biden kommer först på fjärdeplats med 15,6 procent.

Mycket kan dock ändras när samtliga röster har offentliggjorts.

Annons

Redan nu har röstkaoset i Iowa lett till missnöje, oenighet och konspirationsteorier.

Ingen utbildning

En speciellt framtagen app skulle göra det lättare än någonsin att rapportera in resultaten från Iowas närmare 1 700 nomineringsmöten till partiets centralorganisation i delstaten. I stället resulterade ett kodningsfel i omfattande oreda när appen strejkade för många mötesordförande.

– Detta var den största teknologiska härdsmältan vi har sett i ett val, säger Marian Schneider, ordförande för Verified Voting, en grupp som arbetar för säker rösträkning, till Reuters.

Dessutom rapporterar flera av Demokraternas distriktsordföranden att de inte fått någon utbildning i hur appen skulle användas samt att den tekniska supporten från partiet var obefintlig.

– Jag kunde inte ens ladda ned appen, säger Pam Jochum, ordförande för nomineringsdistrikt 17 i Dubuque, till CNN.

Inte hackad

Demokratiska partiet i Iowa har försäkrat att appen inte blivit hackad. Samt att rösträkningen i sig inte gått fel – allt finns dokumenterat genom den tidsbeprövade metoden papper och penna – utan just bara rapporteringen

– De goda nyheterna är att de inte använde mobilappen för att rösta, vilket betyder att resultaten finns tillgängliga och bevarade på papper, säger Schneider.

Men i kölvattnet av det försenade resultatet har ledande företrädare för Republikanerna försökt så tvivel om tillförlitligheten.

– Det vore naturligt om folk inte litar på att processen har gått rättvist till, säger president Donald Trumps kampanjchef Brad Parscale till The Washington Post.

Trumptrogne senatorn Lindsay Graham antydde att en konspiration var i görningen, sedan Iowatidningen Des Moines Register strax innan nomineringsmötena valt att inte publicera sin årliga opinionsundersökning, med hänvisning till ett fel i datainsamlingen.

Annons

"Vad är oddsen att årets mest emotsedda undersökning ställs in, att röstningssystemet kraschar totalt... och att det inte har något att göra med Bernies braksuccé och Bidens krasch?" frågar sig senatorn på Twitter.

I luven på varandra

Demokraternas toppaspiranter har i det ovissa läget valt olika linjer. Buttigieg förkunnade flera timmar före offentliggörandet stor framgång med hänvisning till interna beräkningar från hans egen kampanjstab.

Joe Biden, som länge ledde i Iowa men fick se sig omsprungen på upploppet, tycktes ansluta sig till skaran som sår tvivel om Iowademokraternas redlighet. I ett brev som AFP tagit del av kräver Bidens kampanjchef Dana Remus "relevant information rörande era metoder för kvalitetskontroll, och en möjlighet att gå i svaromål, innan några officiella resultat presenteras.

Vermontsenatorn Bernie Sanders kritiserade både Buttigiegs segerpåstående och vad han kallade Bidens misstänkliggörande, men hans egen kampanj hade redan under valnatten segervisst publicerat inofficiella siffror som visade på ledning för vänsterkandidaten.

Något som i sin tur väckte reaktioner från Elizabeth Warrens kampanj.

"Alla kampanjer som hävdar att de vunnit eller publicerar ofullständiga siffror bidrar till kaoset och desinformationen", skriver Warrens kampanjchef Joe Raspars på Twitter.

"Inte samma app"

I större delen av USA utses presidentkandidater genom primärval – med enskild röstning enligt konventionell modell – men ett fåtal håller fast vid traditionen med nomineringsmöten. Däribland Nevada, där Demokratiska partiet i kölvattnet av Iowas apphaveri såg sig föranlett att redan på förhand lugna oroliga väljare.

"Vi kommer inte att använda samma app eller samma tillverkare som i Iowas nomineringsmöten", säger delstatsordföranden William McCurdy i ett uttalande som citeras av Reuters.

Ivar Andersen/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons