Annons

Iohannis favorit i rumänska presidentvalet

Rumäniens konservative president Klaus Iohannis ser ut att vinna första omgången i landets presidentval.
Han utmanas av den tidigare premiärministern Viorica Dancila från socialdemokratiska PSD och mittenhögerkandidaten Dan Barna.
Rumänien • Publicerad 10 november 2019
Den sittande presidenten Klaus Iohannis har ledningen i vallokalsundersökningarna i söndagens presidentval i Rumänien.
Den sittande presidenten Klaus Iohannis har ledningen i vallokalsundersökningarna i söndagens presidentval i Rumänien.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Vallokalerna har stängt och i två vallokalsundersökningar får den sittande presidenten Klaus Iohannis 38,7 respektive 39 procent. Han ser ut att få möta Viorica Dancila, som får 22 respektive 22,5 procent, i nästa omgång den 24 november.

De första officiella resultaten väntas på måndagsmorgonen. Valdeltagandet låg på 48 procent, enligt valmyndigheten.

Annons

Iohannis, som varit president sedan 2014, har utmanat den tidigare socialdemokratiska regeringens juridiska reformer i Rumänien, som av många har befarats hota rättssystemets oberoende. Han har också förespråkat ett förbud mot amnesti för korruptionsrelaterade brott.

Presidenten har bland annat till uppgift att nominera premiärministern i landet efter samråd med de politiska partierna. Presidenten har också möjlighet att lägga in sitt veto mot lagar som antagits av parlamentet genom att begära att de omprövas eller avgörs i konstitutionsdomstolen.

Om Iohannis blir omvald kan han utse chefsåklagare som är beredda att bekämpa den utbredda korruptionen i landet, med stöd av den liberala minoritetsregeringens premiärminister Ludovic Orban som tillträdde i början av november.

Så sent som i oktober konstaterade EU-kommissionen att det fortfarande finns brister i det juridiska systemet och antikorruptionsarbetet i Rumänien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons