Annons

Internetblockering i Kashmir underkänns av HD

Indien • Publicerad 10 januari 2020
Journalister i Kashmir under en protest i november mot nedstängningen av internet. Arkivbild.
Journalister i Kashmir under en protest i november mot nedstängningen av internet. Arkivbild.Foto: Mukhtar Khan/AP/TT

Det var fel av Indiens regering att stänga ner internet på obestämd tid i den orosdrabbade regionen Kashmir, slår landets högsta domstol fast. Nedstängningen bryter mot Indiens telekommunikationsregler enligt domstolen, som beordrar myndigheterna att se över alla restriktioner inom en vecka.

– Tillgången till internet är en grundläggande rättighet, sade HD-domaren N. V. Ramana när han förkunnade beslutet.

Annons

Nedstängningen, som även gällt mobiltrafik, genomfördes efter att regeringen i augusti upphävde den omstridda regionens självstyre. Åtgärderna har motiverats med att de varit nödvändiga för att återställa ordningen i Kashmir. Sedan dess har mobiltrafiken delvis släppts på igen men nedstängningen av internet gäller fortfarande i vissa delar av regionen.

Regeringen har anklagat Pakistan för att finansiera och utrusta beväpnade grupper i Kashmir, som har muslimsk majoritet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons