"Inte läge att binda räntan"
Inflationstakten i Sverige föll mer än väntat under mars. En fråga som många ställer sig är hur bolåneräntorna påverkas om inflationen fortsätter nedåt.
– Vi bedömer att den underliggande inflationen har toppat för flera månader sedan. Om så är fallet bör inte hushållen vara rädda för att välja rörlig ränta, säger Robert Boije.
Den rörliga räntans återkomst
På statliga SBAB har detta redan märkts av. Nyligen presenterades siffror som visade att 94 procent av bolagets nya kunder valde rörlig ränta i mars.
Det är en drastisk ökning från mars i fjol då 41 procent valde det – samtidigt som 44 procent valde att binda räntan under en längre tid än tre månader.
– När vi kom från den här lågräntemiljön som vi har haft tror jag att många blev förskräckta och valde att binda räntan, säger Robert Boije.
Varsam optimism
Av SBAB:s statistik framgår att 2 procent valde att binda sina lån i mars och 4 procent valde att dela upp lånet och kombinera bunden och rörlig ränta.
Att så många väljer rörlig ränta kan, enligt SBAB:s analys, förklaras av att de bundna räntorna nu är högre än den rörliga. En annan förklaring kan vara att de som tar nya lån nu generellt sett är starkare hushåll, som därmed också är mindre räntekänsliga.
Robert Boije anser att det finns anledning till försiktig optimism.
– Vi ser ljuset i tunneln, men läget är fortfarande osäkert, säger han.
Sätt press på banken
Men bolåneräntan är förhandlingsbar, poängterar ekonomen Claes Hemberg. Och som kund kan du försöka få ned din ränta genom att sätta press på din bank, säger han.
– Jag vill uppmuntra svenska folket att jämföra banker och vara mer benägna att byta bank. Den som byter bank tjänar i snitt 0,5 procentenheter på sin ränta, det är värt 15 000 på ett år om man har ett lån på 3 miljoner.
– Du kanske inte ens behöver byta bank. Om du säger till banken att du fått ett erbjudande om bättre ränta någon annanstans, så kanske din bank sänker räntan till strax under det för att de vill ha kvar dig som kund.
I tider som dessa, när inflationen förväntas sjunka, tjänar man på att ha rörlig ränta, säger Hemberg.
– Eftersom räntan ska ned, så ska man inte binda. Det våras nu, och går åt rätt håll, då tar man inte på sig vinterjackan.